Vliegenzwam Saxifraga

Natuurjournaal 10 oktober 2021

Nature Today
10-OKT-2021 - Op zoek naar de vliegenzwam en bot trekt naar zee.

Paddenstoelen determineren kan best een uitdaging zijn. Vaak moet je op de kleinste details letten om zeker te weten dat je de juiste soort hebt gezien. Maar sommige soorten zijn niet te missen. Misschien wel de meest bekende paddenstoel van Nederland is de vliegenzwam. Zijn rood met witte stippen zijn niet te missen. Oktober is de perfecte maand om naar buiten te gaan en vliegenzwammen te zoeken. Je kunt ze vinden in loofbossen, waar ze een samenwerking vormen met berk, tamme kastanje, eik en beuk. Heb jij de eerste vliegenzwammen van het jaar al gezien?

Bot

Met alles wat er in de herfst op het land gaande is, vergeet je soms dat er ook onder water van alles gebeurt. Zo breekt voor de volwassen botten een belangrijke tijd aan. Deze bodembewonende vis komt voor in alle rivieren die in verbinding staan met de zee. De jonge dieren groeien op in zoet water. Paaien doen ze in zout water, daarvoor trekken ze nu richting zee. Na de paai sterven de volwassen botten, en keren dus niet terug naar het zoete water waar ze in zijn opgegroeid.

Wil je meer weten over paddenstoelen, of gewoon een dagje uit met de (klein)kinderen? Vlakbij Rotterdam wordt op 22 oktober een herfstfeest georganiseerd waarbij paddenstoelen centraal staan. Meer informatie is te vinden op deze website.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga