Zomertortel

Natuurjournaal 12 oktober 2021

Nature Today
12-OKT-2021 - Zomertortel verlaat ons land en meriansborstel te vinden.

In Nederland komen verschillende duivensoorten voor. De meeste zijn hier het hele jaar door te vinden. Maar de kleinste, met misschien wel de mooiste verentekening, is een trekvogel. De zomertortel heeft het land verlaten en overwintert in West-Afrika. De omstandigheden op de overwinteringsplaatsen zijn verslechterd, dus overwinteren is niet zonder gevaar. Bovendien vormt jacht onderweg een uitdaging. Hoewel Spanje en Frankrijk dit jaar een ban hebben ingesteld op de jacht op zomertortels, heeft Italië juist groen licht gegeven voor het jagen op deze bedreigde duivensoort. Het is te hopen dat veel zomertortels aan de jacht ontsnappen en de winter overleven, om volgend jaar weer succesvol te kunnen broeden.

De meriansborstel is alweer zo’n prachtige rups van een nachtvlinder die zelf zeer onopvallend is. Deze opvallende rups is bezaaid met gele haren, heeft op de rug vier gele borstels en aan het einde een soort staart in de vorm van een rode pluim. Haren worden veel gebruikt als afschrikmiddel tegen predatoren, want niet elke predator vindt een bek vol haren erg aantrekkelijk. De vlinder is genoemd naar Maria Sibylla Merian. Eind zeventiende eeuw was zij de eerste die deze vlinder en de rups al heel nauwkeurig tekende. Waardplanten zijn onder andere eik, meidoorn en berk. Om de meriansborstel te zien, moet je dus in de boom of de strooisellaag van die bomen zoeken.

Rups van meriansborstel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Tineke Hirschler