Steenloper

Natuurjournaal 13 november 2021

Nature Today
13-NOV-2021 - Steenlopers langs de kust en bruine kikker houdt winterslaap.

Steenlopers kun je het hele jaar door aan de Nederlandse kust zien. In de zomer hebben ze een prachtige tekening, maar ook ‘s winters zijn deze kustvogels onmiskenbaar. De laatste tijd worden er steeds meer steenlopers gezien. In de soortenlijst van de Nature Today-app kun je dit zelf ook zien. Van plek 68 staat de soort nu op 55. De vogels komen uit hun broedgebied in Groenland en Noord-Canada. Om bij ons land te komen steken ze in één keer de Atlantische Oceaan over! Dat vogeltje dat je langs de kust naar eten ziet zoeken, heeft er dus een behoorlijke reis op zitten. Steenlopers scharrelen op een kenmerkende manier langs de kust, waarbij ze steentjes en schelpen omdraaien om te kijken of er wat lekkers onder ligt. In het Engels heet de soort daarom ‘turnstone’ (‘steenkeer’).

Buiten de paartijd leven bruine kikkers op het land. Nu de winter eraan komt, gaan ze zoals alle amfibieën in winterslaap. Daarvoor bepaalt iedere kikker zelf waar hij overwintert; sommige bruine kikkers overwinteren op het land, andere in het water. De in het water overwinterende kikkers trekken nu naar het water waar ze komende winter door gaan brengen. Als het een zachte winter wordt, kunnen de dieren die op het land overwinteren nog tot in december gevonden worden.

Bruine kikker

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Kees Marijnissen, Saxifraga