Flamingo

Natuurjournaal 23 januari 2022

Nature Today
23-JAN-2022 - Tropische wintergasten en kwabaal plant zich voort.

Je zou het misschien niet verwachten, maar in de Nederlandse winter kun je zomaar heel tropische vogels buiten aantreffen: flamingo's! Er komen in Nederland verschillende soorten voor. De meeste soorten zijn ontsnapte vogels uit vogelkooien, maar de gewone flamingo, of simpelweg 'flamingo' broedt ook in Europa. Net over de grens in Duitsland, in Zwillbrock, broedt bijvoorbeeld een kolonie flamingo's. Deze flamingo's overwinteren vaak in Nederland. Je kunt deze opvallende vogels gewoon zien rondlopen tussen de meeuwen en de ganzen die hier ook overwinteren. Battenoord, Zuid-Holland, is een goede plaats om uit te kijken over het Grevelingenmeer en deze roze wintergasten te bewonderen.

De flamingo mag Nederland dan een tropisch tintje geven, de winter is nog lang niet voorbij. Voor de kwabaal is het bijvoorbeeld belangrijk dat het nog een tijdje koud blijft. Deze in Nederland bedreigde vis wordt pas echt actief bij lage temperaturen. Water in rivieren en meren is nu koud, dus dit is het moment dat de kwabaal zich voortplant. Het is belangrijk dat het water ook nog wel een tijdje koud blijft. Bij temperaturen boven de zes graden sterven de meeste larven van de kwabaal. Een echte liefhebber van de winter, deze vis!

Kwabaal

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga; Theo Verstrael, Saxifraga