Boerenzwaluw

Natuurjournaal 6 februari 2022

Nature Today
6-FEB-2022 - Boerenzwaluwen in de winter en maarts viooltje steeds vaker te zien.

Je loopt een rondje buiten, over het platteland. Als je de lucht in de gaten houdt, zie je een paar zwaluwen overvliegen. Dit tafereel klinkt niet gek, toch? Maar wat als het 's winters voorkomt? Boerenzwaluwen trekken over het algemeen naar Afrika om daar te overwinteren. De laatste jaren zijn onze winters door klimaatverandering echter een stuk milder geworden. Daardoor is het voor sommige trekvogels ook mogelijk om hier 's winters te blijven. De echt grote aantallen blijf je in de zomer tegenkomen, maar tegenwoordig is het mogelijk om het hele jaar door boerenzwaluwen te zien vliegen.

Maarts viooltje, nog niet in bloei

Het is je misschien al opgevallen dat het maarts viooltje weer in de soortenlijst op jouw locatie staat. Het is nog geen maart, maar toch kan je deze plant soms al zien. Tot in maart neemt de trefkans toe, en in de Nature Today-app staat dit viooltje de komende tijd dan ook steeds hoger in de lijst. Het maarts viooltje is nu nog niet makkelijk te vinden, maar midden maart staat ze echt volop in bloei.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Rutger Barendse, Saxifraga