Pinksterbloem

Natuurjournaal 10 maart 2022

Nature Today
10-MRT-2022 - Pinksterbloemen in het Vondelpark en koperwiek op reis.

De pinksterbloem bloeit nog lang niet volop, maar de eerste bloeiende pinksterbloemen worden al wel weer gezien. Dat betekent dat de soort ook weer in de lijst met bloeiende planten in de Nature Today-app staat. Zo staat hij nu bijvoorbeeld in de lijst van het Vondelpark. De komende tijd zal de pinksterbloem op steeds meer locaties verschijnen. Op dit moment staat de soort in de meeste lijsten echter nog ver onderaan. Als er meer pinksterbloemen gaan bloeien, zal de soort hoger in de lijsten komen. Staat de pinksterbloem al in bloei op jouw locatie?

De koperwiek broedt niet in Nederland, maar is soms wel extra goed te zien. In de herfst komen ze soms massaal ons land binnen vliegen, op reis van Scandinavië naar zuidelijker landen. De voorjaarstrek, de andere kant op, vindt nu plaats. Deze is een stuk minder massaal dan de najaarstrek doordat de vogels niet allemaal tegelijk vertrekken. Omdat er nu ook overwinteraars uit zuidelijker lander door Nederland trekken, is de kans om een koperwiek te zien nu wel groter dan in de winter. De voorjaarstrek gaat nog door tot eind april. Daarna moeten we weer tot de herfst wachten om koperwieken te zien.

Koperwiek

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga