Zwarte roodstaart Saxifraga

Natuurjournaal 24 maart 2022

Nature Today
24-MRT-2022 - Zwarte roodstaart terug in Nederland en voortplanting konijn in volle gang.

De zwarte roodstaart is weer goed te zien in Nederland. Er overwintert hier altijd een aantal, en vanaf nu zijn ook de vogels uit het zuiden weer terug. De zwarte roodstaart houdt van warme en droge plaatsen. Vaak zijn dit zonnige rotsen, maar in Nederland zijn steden een prima alternatief. Je kunt deze soort dan ook goed vinden op bijvoorbeeld industrieterreinen. Een bekende plek waar ook veel zwarte roodstaarten worden gezien, is Utrecht Centraal. Vanaf het perron kun je zwarte roodstaarten vinden op richels of platte daken, maar je ontdekt ze nog eerder aan hun roep. Als je even moet wachten op de trein, kijk dan ook eens in de Nature Today-app om te zien welke vogels je hier nog meer kunt ontdekken.

Konijnen

‘Fokken als konijnen’ is een bekende Nederlandse uitdrukking. Dit komt natuurlijk ergens vandaan: konijnen kunnen in één seizoen heel veel nakomelingen krijgen. Op dit moment hebben sommige konijnen dan ook al hun tweede, of zelfs al hun derde nestje. Dat is maar goed ook: veel jonge konijntjes sterven al in het eerste jaar door kou, vocht, ziekte en roofdieren. Het gaat niet goed met konijnen in Nederland, dus het is te hopen dat veel jongen dit jaar wel volwassen worden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga
Geluidsfragment: Olivier Swift, Xeno-Canto