Beflijster

Natuurjournaal 12 april 2022

Nature Today
12-APR-2022 - Beflijster trekt door Nederland en koninginnenpage vliegt.

Wil je wel eens een beflijster in Nederland zien? Dan is april een toptijd! Beflijsters broeden niet in Nederland, maar zijn met name zichtbaar tijdens de voorjaarstrek. Deze vindt nu plaats. De vogels vliegen van Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied naar Scandinavië en Groot-Brittannië. Vaak bevinden ze zich in het gezelschap van andere lijsters, zoals kramsvogels en koperwieken. Met name aan de kust en op heidevelden kun je nu beflijsters tegenkomen. Ze zijn elk jaar vaak opnieuw op dezelfde plaats te vinden. Als je echt gericht wil zoeken, kun je dus eerst opzoeken waar ze in voorgaande jaren werden gezien.

Koninginnenpage

Een prachtig gekleurde koninginnenpage zien is altijd een feest. Wie geluk heeft, kan nu zomaar al zo’n mooie vlinder tegenkomen. De eerste van het jaar zijn alweer gespot, maar de grotere aantallen komen later. Koninginnenpages komen oorspronkelijk uit het zuiden, maar profiteren van onze steeds warmere zomers. De waardplanten zijn vooral peen, maar ook andere schermbloemigen. De hoeveelheden koninginnenpages die worden gezien verschillen nogal per jaar. Het is afwachten hoeveel van deze mooie vlinders er dit jaar waargenomen gaan worden!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst:Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Kars Veling, Saxifraga