Beflijster

Natuurjournaal 19 april 2023

Nature Today
19-APR-2023 - Beflijster nu te zien en ruw vergeet-mij-nietje bloeit in de duinen.

Nu is het dé tijd om een beflijster te zien. Deze schuwe lijsters lijken veel op merels maar hebben een witte borstband. Vooral bij de mannetjes is die spierwit, bij de vrouwen is de bef wat donkerder. Beflijsters trekken nu door Nederland naar broedgebieden – in bergen en natte heide – in Groot-Brittannië en Noorwegen. Op veldjes in duinen, bosranden en heide maken ze hier een stop en zoeken naar wormen en andere lekkere bodemdieren. Voor veel vogelsoorten is de trek in het najaar opvallender dan in het voorjaar. Maar de beflijster volgt naar de broedgebieden toe een westelijker route dan de andere kant op. Daarom zijn ze nu wel hier te zien, en in het najaar veel minder.

Het ruw vergeet-mij-nietje groeit vooral aan de kust

Op de veldjes in de duinen waar beflijsters graag zitten, bloeit nu het ruw vergeet-mij-nietje. Dit kleine, harige plantje valt niet erg op. Van dichtbij zie je de donkerblauwe bloempjes met een geel hart – donkerder blauw dan andere vergeet-mij-nietjes. Ruw vergeet-mij-nietje houdt van zandige, mineraalrijke en kalkrijke grond. Precies wat er in de duinen te vinden is. Vaak groeit ze op een plek waar konijnen- of meeuwenpoep ligt. Een beetje bemesting dus, maar niet te veel. Dan wordt ze verdrongen door andere planten. Daar kan het akkervergeet-mij-nietje beter tegen, zij staat binnenkort in het hele land in bloei.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: MPF, Wikimedia Commons; Ed Stikvoort, Saxifraga