Gierzwaluw Saxifraga

Natuurjournaal 30 april 2021

Nature Today
30-APR-2021 - Beflijster trekt door Nederland, gierzwaluw terug van weggeweest.

De beflijster lijkt wel wat op een merel. Hij heeft echter een wit befje, waar hij zijn naam aan dankt. De vogel broedt niet in Nederland, maar is nu wel te zien. Beflijsters zijn namelijk op doortrek naar Scandinavië om daar te broeden. Daarbij strijken ze in april en mei soms zomaar in Nederlandse achtertuinen neer. Aan de kust zitten soms ook groepjes op schraal grasland, in het binnenland op de heide. Beflijsters bezoeken vaak dezelfde plek als eerdere jaren. Als je weet waar ze eerder gespot zijn, is de kans dus groot dat ze daar dit jaar ook weer te vinden zijn.

Beflijster

De gierzwaluwen zijn weer terug in het land! We hebben hun kenmerkende hoge roep en snelle gevlieg de hele winter moeten missen, maar ineens kun je ze weer rond zien vliegen in oude dorpen en steden. De gierzwaluwen hebben er een hele reis vanaf Midden-Afrika op zitten. Nu ze weer in Nederland zijn, beginnen ze snel met broeden. Dat doen ze het liefst in holtes van gebouwen. Elk jaar komen ze weer terug naar dezelfde holtes als het jaar daarvoor, dus het is altijd weer hopen dat die nog beschikbaar zijn. Gierzwaluwen zijn kampioen in vliegen; ze vliegen hun hele leven. Behalve wanneer ze broeden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein & Mark Zekhuis, Saxifraga