Akkerviooltje

Natuurjournaal 14 april 2022

Nature Today
14-APR-2022 - Akkerviooltje bloeit en grauwe gans heeft (bijna) kuikens.

Bij viooltjes denk je misschien aan grote paarse of gele bloemen in de tuin. In Nederland komen echter ook wilde viooltjes voor, zoals het akkerviooltje. Dit kleine viooltje is wit, met gele en lichtpaarse elementen. Het bloemetje is wat subtieler dan de viooltjes uit een bloempot. Op dit moment staat de soort in bloei. Ze komt vooral in Oost-Nederland voor. Zoals de naam al zegt groeit het akkerviooltje op akkers, maar je kunt haar ook vinden in wegbermen. Het wordt ook wel akkeronkruid genoemd; best een negatieve naam voor zo’n mooi bloemetje!

Horen al deze kuikens bij deze ouders?

Let eens op de bekende grauwe gans de komende tijd. Deze vogels zijn aan het broeden en we kunnen nu de eerste ganzenkuikens verwachten. De donzige bolletjes kunnen direct zwemmen en achter hun ouders aan waggelen. Grauwe ganzen broeden graag in de buurt van soortgenoten, want dan merken ze roofdieren eerder op. Het biedt nog een ander voordeel: als er andere ouders in de buurt zijn, kan je daar mooi je kinderen even stallen als je zelf rustig naar eten wil zoeken. Een koppel grauwe ganzen krijgt meestal maar vier tot zes kuikens. Als je ganzen ziet zwemmen met (veel) meer kuikens, weet je dus dat zij vandaag oppasdienst hebben!

Ben je geïnteresseerd in planten, en woon of ben je komende tijd in Groningen? Ga dan mee op avondexcursie in het Stadspark! De hele avond wordt er tijdens deze avond gekeken naar de planten die groeien in dit stukje natuur binnen de stad.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga