Vingerhelmbloem Saxifraga

Natuurjournaal 8 april 2023

Nature Today
8-APR-2023 - Vingerhelmbloem in bloei en grauwe ganzenkuikens.

De vingerhelmbloem is een voorjaarsbloeier die nu in bloei staat. De paarse bloemen van de plant vallen direct op. Het blad lijkt te bestaan uit vijf vingers. Daar dankt de soort waarschijnlijk zijn naam aan. Uit de lijst in de Nature Today-app blijkt ook dat de soort nu vaak wordt doorgegeven aan de NDFF. Wil je zelf eens kijken of je de soort in jouw omgeving tegen kunt komen? Kijk dan in de soortenlijst voor jouw locatie in de app. Vingerhelmbloem komt voornamelijk voor in Zuid-Limburg en aan de kust. De kans is dus groot dat deze plant hoog in de lijst staat als je op deze locaties kijkt. In andere delen van het land komt de soort minder voor, en zal hij dus lager in de soortenlijst staan.

Grauwe gans

Houd de komende tijd weilanden, sloten en parken in de gaten: grote kans dat je de eerste kuikens van de grauwe gans kunt zien! De pluizige, gele kuikentjes waggelen al snel achter hun ouders aan, een schattig gezicht. Grauwe ganzen broeden vaak bij andere grauwe ganzen in de buurt. Dat is handig, want zo kunnen hun kuikens af en toe naar de ‘ganzencrèche’: rondzwemmen met een paar volwassen ganzen en een heleboel andere kuikens, terwijl vader en moeder naar eten zoeken. Zo’n crèche biedt ook bescherming tegen roofdieren. Het is moeilijker voor roofdieren om een dier uit een goed beschermde groep te roven. Grauwe ganzen krijgen vier tot zes kuikens per nest. Als je een grotere groep kuikens ziet zwemmen, weet je dus dat je een ganzencrèche ziet!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga