Vroege glazenmaker

Natuurjournaal 27 april 2022

Nature Today
27-APR-2022 - Steeds meer libellen te zien en broedseizoen putter begonnen.

Het wordt steeds warmer en dat betekent dat steeds meer libellen tevoorschijn komen. Wie er nu op uit gaat en van de natuur geniet in het Kralingse bos bij Rotterdam, zal zien dat ook hier libellen en juffers vliegen. De grote recreatieplas is een goede plek om naar waterinsecten uit te kijken. Eén van de soorten die hier vliegt is de vuurjuffer. Deze felrode juffer was er dit jaar vroeg bij. Hij vliegt nog, maar de aantallen nemen alweer af. Een soort die nu in aantallen toeneemt in het  Kralingse bos is  de vroege glazenmaker . Deze soort valt op door zijn grote oranje lichaam met opvallende groene ogen; echt een soort om naar uit te kijken. Met de Nature Today-app kun je voor het Kralingse bos en alle andere locaties in Nederland precies zien welke libellen er vliegen. Kijk voor je vertrekt even in de app en leer welke soorten je onderweg tegen kunt komen!

Putter met nestmateriaal

In lage bomen en struiken is de kleurrijke putter druk bezig met het bouwen van een nest. Dat is bij putters een taak voor het vrouwtje. Het mannetje mag wel helpen, maar alleen met het aandragen van nestmateriaal. Hij verzamelt veertjes, mos en gras om een knus nestje mee te maken. Vinken die in de buurt broeden hebben pech; putters stelen regelmatig hun nestmateriaal. Als het nest eenmaal klaar is, kan het broeden snel gaan. De eieren komen al na ruim tien dagen uit, en nog weer ruim twee weken later vliegen de jongen al uit. Zo krijgen vader en moeder putter binnen een maand uitgevlogen jongen. Daarna is het tijd om zich klaar te maken voor het tweede nest, want putters hebben meestal twee nesten per jaar.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga