Zachte ooievaarsbek

Stoepplantje van de week: zachte ooievaarsbek

Hortus botanicus Leiden
29-MEI-2022 - Hoe droger het is, des te vrolijker zijn de gazons bespikkeld met roze ooievaarsbek-bloemetjes. Ook op de stoep is een aantal familieleden prima in z'n element. Maak er een sport van om uit te zoeken wat de naam is van zo'n schattig roze bloemetje, en meld het aan voor het onderzoek.

Zachte ooievaarsbek (Geranium molle) zaait zichzelf elk jaar opnieuw uit. De bloemen zijn niet groter dan een paar millimeter, maar door de roze kleur vallen ze goed op. De ingesneden kroonblaadjes zijn hardroze tot paars, ze verkleuren een beetje naar blauw. De zachte ooievaarsbek is ongeveer even algemeen als de kleine ooievaarsbek, die over een maandje op deze plaats als stoepplant van de week aan bod komt; de zachte zie je net iets vaker.

Zachtbehaard

Kan niet missen, zou je denken; zo'n zachtbehaard plantje met roze bloemen, dat moet hem zijn. Maar er zijn meer ooievaarsbekken die het predikaat 'zachtbehaard' mogen dragen. Je hebt scherpe ogen of een loepje nodig. Er moeten haren op stengel, bladeren en bloemsteel groeien, korte en lange door elkaar, zoals hier op de foto. De kleine ooievaarsbek heeft alleen korte haren.

Zachte ooievaarsbek

Zachte ooievaarsbek

Zachte ooievaarsbek, uit het Stoepplantjeskleurboek

Familie

De ooievaarsbek hoort tot de geraniumfamilie, met vruchten die lijken op de snavel van een ooievaar. De naam geranium wordt ook voor een gekweekte kamerplant gebruikt, die wel verwant is, maar tot het geslacht Pelargonium hoort.

Plaats

Zachte ooievaarsbek bloeit lang: van mei tot november. Hij doet het goed in gazons, op zandige randjes langs de stoep, in boomspiegels en op zonnig plaveisel waar weinig gelopen wordt. Ook in de winter zijn de ronde blaadjes goed herkenbaar als kleine parasolletjes in het gazon.

Nog een verschil

Twijfelt u nog nadat u de haartjes bekeken hebt, er is nog een verschil: de stempels van de zachte ooievaarsbek zijn paars van binnen, die van de kleine zijn gelig.

In het Stoepplantjesalbum staat een mooi portret van de zachte ooievaarsbek, van de hand van Marianne van der Stee. Deze week verhuist haar originele werkstuk, met alle andere uit het boek, naar Grave waar het vanaf 1 juni weer te zien zal zijn. Ga kijken, maar waar u ook bent, u kunt de zachte ooievaarsbek aanmelden voor het stoepplantjesonderzoek. Doe mee!

Zachte ooievaarsbek

Zachte ooievaarsbek

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Foto's: KU Leuven; Nathalie Tirion