Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 1 van 16 - 155 Resultaten

Blauwe zeedistel

De blauwe zeedistel stond op mijn poster met ‘beschermde planten’ uit 2002, en was daarmee voor mij een haast mythische verschijning. Beschermd, dat moest wel iets heel bijzonders zijn. Familielid kruisdistel zag ik genoeg, maar..


Lees verder 9 juni 2024   4 dgn oud
Krabbenscheer met bezoeker

Dit is het moment om naar krabbenscheer te speuren. Een plant met een bijzondere leefwijze en met vele gasten. ..


Lees verder 2 juni 2024   1 week oud
Slangenkruid

Zomervakantie aan zee. Het eerste wat we deden is kijken of het slangenkruid er nog stond. We werden nooit teleurgesteld: direct naast het hotel stonden toefjes harige, stoffige planten met onwerkelijk blauwe bloemen...


Lees verder 26 mei 2024   2 wkn oud
Gele lis

Langs sloten en vaarten bloeit nu overal de gele lis. Geniet er maar van; als het echt hoogzomer wordt, is het met de bloei weer gebeurd en drijven de platte zaden naar hun bestemming. Vanaf het water gezien zijn de oevers nu net..


Lees verder 19 mei 2024   3 wkn oud
Zeekool

De aanwezigheid van zeekool op de lijst van veertig kandidaten voor de titel Nationale Bloem was verrassend. Zeekool is een rotsbewoner, die het bij ons goed uithoudt op de kunstmatige rotsen waarmee we onze kusten beveiligen: de..


Lees verder 12 mei 2024   1 maand oud
Madeliefje heeft zelf een plekje gevonden in een kuip in de Leidse Hortus

Een eerbetoon aan onze nationale bloem: de Nederlandse botanische tuinen gaan waar mogelijk één van de madeliefjes in de tuinen van een heus collectiebordje voorzien. De eerste bordjes zijn inmiddels geplaatst. ..


Lees verder 5 mei 2024   1 maand oud
Bostulp

Velden vol zilvergrijze blaadjes waar dauwdruppels als parels op blijven liggen. De spitse blaadjes van de bostulp staan dicht bij elkaar, als haren op een hond. Niet meer dan één blad uit elk bolletje – nergens een bloemsteel...


Lees verder 28 april 2024   1 maand oud
Pinksterbloem en oranjetipje

Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de..


Lees verder 21 april 2024   1 maand oud
Koningin van C. nicobarensis kruipt door een opening de H. papuanum-mierenplant in.

Na de zonnige dagen van de afgelopen weken knalde het blad uit de bomen. In de tuin scharrelden de mieren over de klinkers. Ze verslepen de zaadjes met mierenbroodjes van sneeuwklokje, viooltjes, de eerste zaadjes van de stinkende..


Lees verder 14 april 2024   1 maand oud
Wilde kievietsbloem met markante tekening in de botanische tuin van Hortus Nijmegen

Pinksterbloem, fluitenkruid, paardenbloem, madeliefje én wilde kievitsbloem haalden de top vijf in de verkiezing van de nationale bloem. De eerste vier inclusief winnaar madeliefje zijn heel algemeen, de laatste lijkt een vreemde..


Lees verder 7 april 2024   2 mnd oud

Archief