Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 1 van 21 - 204 Resultaten

Tulpen in Hortus Bulborum, Limmen

Wie kent het oer-Hollandse lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ uit 1957 niet? Klik even op de link onderaan dit stukje en luister en kijk naar de originele video bij dit liedje van Herman Emmink. Dan heb je in een keer een beeld van hoe..


Lees verder 27 april 2025   3 dgn oud
Camellia in Hortus Overzee, Den Helder

Donkergroen blad en forse, vaak felgekleurde bloemen met een ring van meeldraden. De bloemen vallen in hun geheel af en vaak kom je ze elders in de tuin tegen, omdat kinderen de verleiding niet kunnen weerstaan zo'n prachtbloem..


Lees verder 20 april 2025   1 week oud
Ontluikend walnootblad

Misschien heb je vanmorgen een paar lekkere walnoten in je muesli gedaan, of bak je vanmiddag een mooie worteltaart versierd met walnoten. Leuk om te weten: er zijn veel meer walnootsoorten dan die smakelijke soort die je bij de..


Lees verder 13 april 2025   2 wkn oud
Riet

Een meer bekende Nederlandse plant dan riet kun je eigenlijk niet bedenken. Riet is ons grootste inheemse gras en zeer aanwezig. In ons land zijn duizenden kilometers rietoever. In de laagveennatuur van ons land is heel veel..


Lees verder 6 april 2025   3 wkn oud
Het blad van Inga edulis met honingklieren; foto gemaakt in Mounts Botanical Garden in West Palm Beach, Florida. De honingklieren trekken mieren aan die de plant beschermen tegen bladeters.

Een enthousiast bericht van docent Mandy van Valkenburg: "Mijn schoonouders zijn op vakantie in Portugal en kwamen daar in een botanische tuin deze boom tegen. Lijkt mij serieus interessant voor de Hortus!" Een superplant, die..


Lees verder 30 maart 2025   1 maand oud
Theeplukken

Thee is een drank die al eeuwenlang wereldwijd wordt gewaardeerd. Het wordt zelfs vaker gedronken dan koffie. Maar thee is meer dan alleen een drankje: het weerspiegelt tradities, innovaties en het dagelijkse leven van de mensen..


Lees verder 23 maart 2025   1 maand oud
Suikerplantages bij Bel Air op Mauritius (2004)

Een aantal jaren geleden wilde Hortus Overzee meer gebruiksplanten in huis halen. Het is niet ongebruikelijk om voor een nieuwe aanschaf eerst bij collega-hortussen te informeren of zij een soort kunnen leveren. In dit geval was..


Lees verder 16 maart 2025   1 maand oud
Teakbomen

Een van de eerste officiële activiteiten van Koningin Máxima was het openen van het gerenoveerde tropische kassencomplex in de Leidse Hortus in september 2013. Ze heeft het in de drukte vast niet opgemerkt, maar ze is indertijd de..


Lees verder 9 maart 2025   1 maand oud
De gecultiveerde kaardenbol in bloei in de tuin van de Leidse Dekenwerkplaats.

In Nederland wordt de Dipsacus ‘kaardenbol’, ‘weverskaarde’ of ‘kaardendistel’ genoemd. Alle drie namen die iets suggereren wat niet helemaal klopt. Met deze plant wordt namelijk niet gekaard of geweven en het is geen distel. Hoe..


Lees verder 2 maart 2025   1 maand oud
Taxus, schijnbessen

Een taxus wordt aangeduid als 'Boom des Doods'. De taxus wordt vaak aangeplant op kerkhoven, als herinnering aan de doden, als laatste rustplaats: memento mori. Of misschien is het een verwijzing naar de giftigheid. Tegelijkertijd..


Lees verder 23 februari 2025   2 mnd oud

Archief