Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Deel deze pagina

Pagina 1 van 1 - 8 Resultaten

Gewone melkdistel

Heeft u het stoepplantje van deze week al gezien? Dan mag u zichzelf al een beetje een kenner noemen. In 2020 deden Julia, Giselle, Jamil, Julie, Isabelle en Charlie, biologiestudenten aan de Universiteit Leiden, een klein..


Lees verder 19 september 2021   20 uur oud
Vijfvingerkruid met z'n opvallende rode uitlopers

Het kan nog net: in de volle zon, langs bermen, paden en dijken een laatste bloeiend vijfvingerkruid ontdekken. Het stoepplantje van deze week houdt van verstoring en verspreidt zich met zijn uitlopers tussen andere planten op de..


Lees verder 12 september 2021   1 week oud
Robertskruid

Was u de afgelopen weken aan de kust, in het bos, of gewoon thuis? Robertskruid, het stoepplantje van deze week, bent u hoe dan ook tegengekomen. Misschien heeft u met wandelgenoten of huisgenoten gediscussieerd over naar welke..


Lees verder 5 september 2021   2 wkn oud

Nu bloeit overal de Canadese fijnstraal op kale- en rommelplekjes. Je komt hem steeds vaker tegen. Maar wie goed kijkt, ontdekt spannende dingen in de wereld van de fijnstralen. Bedreigt deze Canadees als betrekkelijke nieuwkomer..


Lees verder 28 augustus 2021   3 wkn oud
Het rozet van een speerdistel kan wel een meter groot worden.

Wie beestjes wil zien, staat stil bij het stoepplantje van de week: de speerdistel. Zeg maar stoepplánt. Tussen de voegen blijft het formaat bescheiden, maar als hij voluit uit kan groeien wordt de stekelige rozet wel een meter..


Lees verder 21 augustus 2021   4 wkn oud

De naam lijkt een scheldwoord: stinkende gouwe is het stoepplantje van de week. De plant werd in oude tijden in de geneeskunde gebruikt en begon vanuit de kruidentuinen van weleer aan z’n opmars door steden en dorpen. U komt nu..


Lees verder 15 augustus 2021   1 maand oud
Muurpeper

Tegenwoordig kun je in de stad allerlei vetplantjes tegenkomen, ontsnapt van de vele groendaken. Muurpeper groeit ook op die daken maar is geen nieuwkomer. Al hoeft er maar een blaadje los te raken en het kiemt weer ergens. Ook al..


Lees verder 8 augustus 2021   1 maand oud

Hortus botanicus Leiden vraagt al een tijdje aandacht voor stoepplantjes. Sinds het coronatijdperk is botanisch stoepkrijten een rage. Vanaf vandaag publiceert Hortus botanicus Leiden ook nieuws over stoepplantjes via Nature..


Lees verder 1 augustus 2021   1 maand oud

Archief