Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 1 van 10 - 100 Resultaten

Muursterretje in droge toestand met dichte kapsels

Gewoon muursterretje is een van de meest algemene bladmossen in Nederland, en een ware kolonist. Hij kan overal op groeien, maar staat meestal op steen. Het is een echte zonaanbidder die heel wat droogte kan verdragen. De plantjes..


Lees verder 4 juni 2023   1 dag oud
Scutellatus man

Binnenkort vliegen ze weer: zeefwespen. Een mooie naam voor mooie graafwespen, want dat zijn ze. In Nederland komen drie soorten voor: de grote, de bleke en de kleine zeefwesp. Zeef, niet zweef! Hun naam hebben ze niet te danken..


Lees verder 28 mei 2023   1 week oud
Kopjesbekermos

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 21 mei 2023   2 wkn oud
Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   3 wkn oud
Kruipende boterbloem

Ineens zie je in de stroken gras langs de stoep, in de berm en naast de snelweg de goudgele kuipjes van de boterbloem. Boterbloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Allemaal zijn ze licht giftig. Bekijk deze gouden..


Lees verder 14 mei 2023   3 wkn oud
Kasseien overgroeid met mos

Het zonnige weer herinnert ons eraan dat het lente is. Overal waar we kijken, zien we voorjaarsbloeiers, vogels die nestmateriaal verzamelen, de eerste citroenvlinders die de tuin bezoeken, en nog veel meer. Het voelt alsof die..


Lees verder 7 mei 2023   4 wkn oud
Deens lepelblad langs de provinciale weg

Deens lepelblad redde waarschijnlijk bemanningsleden van het expeditie schip van Willem Barentsz. Het schip was aan het eind van de zestiende eeuw op ontdekkingstocht in het Noordpoolgebied en de bemanning leed aan scheurbuik...


Lees verder 30 april 2023   1 maand oud
Overblijvende ossentong

Overblijvende ossentong is een opvallende plant met ruwe bladeren en stengels. De hemelsblauwe bloemen starten als een roze bloemknop. De bloeiwijze is, hoewel normaal voor een ruwbladige, toch wel speciaal: een schicht. Het is..


Lees verder 23 april 2023   1 maand oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   1 maand oud
Issus coleoptratus

Op mooie dagen in maart, april en mei komen ze tevoorschijn en kun je ze vaak zien op de zonnige bladeren van de klimop in je tuin: de larven of nimfen van kevercicaden van het genus Issus. De nimfen zijn herkenbaar aan de korte..


Lees verder 16 april 2023   1 maand oud

Archief