Orthetrum cancellatum. Gewone Oeverlibel

Natuurjournaal 16 juni 2022

Nature Today
16-JUN-2022 - Gewone oeverlibel goed te zien en boerenzwaluw vliegt uit.

De gewone oeverlibel is een algemene libel, die nu in heel Nederland volop te zien is. Hij komt uit de familie van oeverlibellen, waarvan het de grootste en meest algemene soort is. Mannetjes en vrouwtjes zien er verschillend uit als ze volwassen zijn. Vlak na hun metamorfose van larve naar volwassen libel hebben ze dezelfde kleur. Daarna krijgen mannetjes een blauwgekleurd achterlijf. Vrouwtjes worden helemaal geel. De meeste gewone oeverlibellen worden vanaf half juni tot eind juli volwassen en vliegen dan. Dit is terug te zien in de landelijke soortenlijst in de Nature Today-app: de gewone oeverlibel staat op de tweede plek. De soort wordt nu dus veel waargenomen. Heb jij de gewone oeverlibel al gezien?

Jonge boerenzwaluwen bedelen om eten

Op het platteland oefenen de jongen van de boerenzwaluw nu hun eerste vleugelslagen. Ze zijn te groot geworden voor het kleine nestje van klei en het is tijd om uit te vliegen. Uitgevlogen jongen worden nog wel een week lang door hun ouders gevoerd. Als hun ouders eraan komen, laten de jongen zich horen en roepen ze hard om eten. Wanneer er andere zwaluwen in de buurt zijn, houden ze zich stil. Zo kun je zelf, als je goed kijkt, zien wie de ouders van jonge zwaluwen zijn! De jongen houden hun jonge verenkleed nog tot in de winter. In Afrika verruilen ze dat voor het verenkleed van een volwassen boerenzwaluw.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Henk Baptist, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga