Zeeschildpad verstrikt in visnet

Zeeschildpadden leggen onnodig het loodje als bijvangst van tropische garnalenvisserij

WWF Nederland
17-JUN-2022 - Het Wereld Natuur Fonds roept de Europese Unie op om het gebruik van een zogeheten Turtle Excluder Device (TED) voor tropische garnalenvisserij verplicht te maken en daarmee de grootschalige en onnodige bijvangst van zeeschildpadden te stoppen. De EU is één van de grootste markten voor visserijproducten en de belangrijkste importeur van garnalen ter wereld.

Regelgeving met betrekking tot Turtle Excluder Devices op Europees niveau zou duizenden zeeschildpadden per jaar redden.

Een Turtle Excluder Device is een speciaal raster in een visnet waardoor zeeschildpadden én andere grotere zeedieren kunnen ontsnappen. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting honderdduizenden zeeschildpadden onbedoeld gevangen in visnetten en -lijnen, waarvan tienduizenden omkomen. Deze bijvangst is één van de grootste bedreigingen voor zeeschildpadden. In vergelijking met andere takken van visserij gaat het vooral bij garnaalvisserij in tropische gebieden, zoals India, Indonesië en Thailand, fout en verdwijnen er relatief veel zeeschildpadden in netten en gaan dood door verdrinking.

Bedreigde schildpadden

En dat is verontrustend. Zes van de zeven soorten zeeschildpadden die op de Rode Lijst van de IUCN staan, zijn gecategoriseerd als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd. Van de zevende soort zijn voldoende data beschikbaar om een statusbeoordeling te maken.

Nathalie Houtman, ocenanenexpert bij WWF in Nederland: “Hoe langer de EU wacht met regelgeving, hoe meer zeeschildpadden onnodig sterven. Dat terwijl Turtle Excluder Devices al jaren een effectieve manier zijn om bijvangst van deze bedreigde dieren terug te dringen. Vergelijkbare regelgeving wordt in de Verenigde Staten al meer dan dertig jaar met succes toegepast. Uitstel van actie is geen optie”.

Tijd voor actie

In 2020 werd de Europese Commissie in een aangenomen IUCN-motie opgeroepen een verordening aan te nemen die TED’s (of gelijkwaardige voorzieningen) verplicht stelt voor de visserij op tropische garnalen. De motie werd gesteund door veel EU-lidstaten, waardoor er een momentum ontstond voor de Europese Commissie om dit te doen. Maar tot nu toe is is er nog niets gebeurd. Het ontbreken van deze regelgeving staat haaks op eigen doelstellingen van de EU om de biodiversiteit te herstellen en duurzame voedselsystemen te garanderen.

Meer informatie

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto: Jordi Chias, naturepl.com / WWF (leadfoto: zeeschildpad verstrikt in visnet)