Blauwe vinvis met kalf

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

WWF Nederland
18-JUN-2022 - Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s.

Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere NGO's.

"De vorming van deze coalitie is zeer belangrijk. Zo kunnen we op regionaal niveau vooruitgang boeken bij de internationale bescherming van oceanen. WWF werkt graag mee aan dit initiatief in een belangrijke regio waar grote walvisachtigen door ‘blauwe corridors’ trekken,” aldus Nathalie Houtman, walvisexpert bij WWF-Nederland.

Regionale bescherming

Het doel van de coalitie is om acties tussen landen te coördineren die bijdragen aan de bescherming en duurzaamheid van ecosystemen, en die het bestuur in beschermde zeegebieden verbeteren. Deze coalitie bouwt voort op bestaande beschermingsprojecten in de regio. Bijvoorbeeld de ‘Eastern Tropical Pacific Marine Corridor’ – een initiatief uit 2004 van Panama, Ecuador, Colombia en Costa Rica voor een visserij-vrij netwerk van zeegebieden. Hierbij is ruim 500.000 vierkante kilometer aan zeegebied beschermd in een van ’s werelds belangrijkste trekroutes voor walvissen, zeeschildpadden, haaien en roggen.

Deze afspraak helpt ook bij WWF’s inzet om een blauwe corridor voor de bescherming van walvisroutes tot stand te brengen. Het actieplan voor deze blauwe corridor in het oostelijke deel van de Stille Oceaan, dat in 2023 wordt gepubliceerd, zal regeringen helpen om zeegebieden die van cruciaal belang zijn voor walvissen, te verbinden en veilig te stellen. Want de cruciale leef- en migratiegebieden van deze oceaanreuzen strekken zich uit van de Zuidpool tot de Noordpool.

De migratieroutes van walvissen, van de Zuidpool tot de Noordpool door de Stille Oceaan

Blauwe corridors van levensbelang

Protecting Blue Corridors (pdf; 28 MB; een rapport dat in februari 2022 is uitgebracht door WWF en wetenschappelijke partners) benadrukt het belang van onderling verbonden netwerken van beschermde zeegebieden. In dit rapport, dat de eerste uitgebreide kijk op walvismigraties in alle oceanen biedt, zien we hoe walvissen worden geconfronteerd met toenemende bedreigingen in cruciale gebieden. We hebben het dan over de gebieden waar ze zich voeden, paren, jongen krijgen en hun jongen verzorgen én dus ook over hun migratiesnelwegen, de zogenoemde ‘blauwe corridors’.

Er leven meer dan veertig soorten walvisachtigen in het oostelijk deel van de Stille Oceaan, waaronder negen baleinwalvissen (Mysticeti) en meer dan dertig soorten tandwalvisachtigen (Odontoceti). De belangrijkste bedreigingen voor walvissen in het oostelijke deel van de Stille Oceaan zijn verstrikking en sterfte door vistuig, aanvaringen met schepen en klimaatverandering.

Minimaal 30 procent van de oceanen beschermen

Minder dan 8 procent van de oceanen wereldwijd is beschermd via beschermde zeegebieden - gebieden waar bepaalde activiteiten, zoals de industriële visserij, beperkt of verboden zijn. Dit project zal de wereldwijde doelstellingen ondersteunen om tegen 2030 ten minste 30 procent van de oceanen te beschermen. Dit om de biodiversiteit te behouden en de oceanen beter bestand te maken tegen klimaatverandering, overeenkomstig de ‘30x30-belofte’ die nu door meer dan 90 andere landen wordt onderschreven.

Houtman: "Deze nieuwe coalitie is een mooi voorbeeld van de grensoverschrijdende samenwerking die nodig is om walvissen in hun hele leefgebied beter te beschermen en connectiviteit te verbeteren. Dit gedurfde initiatief maakt het mogelijk om netwerken van beschermde zeegebieden in nationale en internationale wateren te verbinden.”

Meer informatie

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto: Oliver Scholey, Hector Skevington-Postles, Silverback en Netflix (leadfoto: blauwe vinvis met kalf)
Infographic: Wereld Natuur Fonds