Wasbeerhond in Duitsland

Natuurjournaal 29 juni 2022

Nature Today
29-JUN-2022 - Wasbeerhond verstopt zich en vreemde vlinders te zien.

In de landelijke soortenlijst van de Nature Today-app is de wasbeerhond de afgelopen week flink gestegen. Deze soort wordt vaker gezien in de zomer dan de rest van het jaar. Een wasbeerhond? Wat voor hond is dat? De zwart-witte snuit lijkt een beetje op een wasbeer, maar de wasbeerhond hoort bij de familie van de hondachtigen. In de winter lijken het wel dikke wolbalen op pootjes, in zomervacht zijn het kleine, grijze hondjes met zwarte poten. Wasbeerhonden leven in paartjes in een territorium. Ze houden van beschutting en wonen graag in rietvelden, moerassen of loofbossen. In april en mei worden de jongen geboren, die nu aan het begin van de zomer met de ouders op pad gaan om voedsel te zoeken. Ze eten alles wat ze voor de bek komt: insecten, kleine dieren, eieren, maïs. Het is oorspronkelijk geen Nederlandse soort, hun leefgebied is in het uiterste oosten van Azië. Als uitgezette jachtdieren en ontsnapte huisdieren zijn ze hier terechtgekomen. In Nederland leven waarschijnlijk enkele tientallen wasbeerhonden, vooral in het noorden van het land.  

Kolibrievlinder

Elke zomer is het weer een gek gezicht in de tuin. Vliegt daar nou een kolibrie voorbij? Als je dat denkt, heb je vast de kolibrievlinder gezien. Het is een echte zomergast. In het voorjaar vliegen zuidelijke kolibrievlinders naar Nederland en planten zich hier voort. De laatste dagen zijn er in het hele land weer veel kolibrievlinders gezien. Het is een nachtvlinder, maar ze zijn zowel ’s nachts als overdag actief. Het is niet een vlinder die je rustig kan bekijken: ze zijn altijd aan het vliegen. Net als een kolibrie hangen ze stil in de lucht voor een bloem om de nectar eruit te drinken, met een lange roltong. Al dat gezoem kost nogal wat energie, dus ze gaan snel door naar de volgende bloem.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Galanalag, Wikimedia; Rik Kruit, Saxifraga