Boerenzwaluw

Natuurjournaal 27 augustus 2022

Nature Today
27-AUG-2022 - Boerenzwaluwen klaar om weg te gaan en vleermuizen met grote voeten.

De zo vertrouwde boerenzwaluwen maken zich klaar om naar het zuiden te vliegen. Na het broeden verzamelen ze zich in grote groepen. De komende maand gaan deze groepen op de wieken, met als eindbestemming West- en Centraal-Afrika. Ze trekken overdag, en zijn vooral in het binnenland te zien. Op Trektellen.nl kan je volgen welke vogels nu worden gezien op trektelposten in Nederland. Op sommige posten worden al honderden ‘boertjes’ per dag gezien.

Overwinterende watervleermuis

Zonder batdetector – waarmee je de ultrasone geluiden van vleermuizen kan horen – is het niet zo makkelijk om vliegende vleermuizen te herkennen. Maar het gedrag kan wel een goede hint geven. Als je een vleermuis vlak over het water ziet scheren, heb je met een watervleermuis of een meervleermuis te maken. Ze hebben allebei grote voeten, waarmee ze insecten van het wateroppervlak grijpen. De watervleermuis komt in het hele land voor, maar heeft een voorkeur voor water dat in de buurt is van een bos, omdat ze in bomen slapen. Vanavond en morgen is nog de Nacht van de Vleermuis, met vleermuisexcursies in het hele land.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Lennart Lennuk, Wikimedia Commons