Getijgerde lijmspuiter

Spinnentelling 2022 op 10 en 11 september

EIS Kenniscentrum Insecten
5-SEP-2022 - Op zaterdag 10 en zondag 11 september vindt de Nationale Spinnentelling 2022 plaats. Deze spinnentelling wordt elk jaar in september gehouden, dit jaar voor de tiende keer. Iedereen kan meedoen aan de spinnentelling, door in dat weekend in zijn huis en tuin op zoek te gaan naar zoveel mogelijk soorten spinnen en de telling door te geven via Tuintelling.nl.

Tijdens de negen eerdere spinnentellingen zijn er al duizenden spinnen waargenomen. Dit is een weerspiegeling van de grote diversiteit aan spinnen die in huizen en tuinen voorkomt. Net als in eerdere jaren was in 2021 de kruisspin de talrijkste spin in de Nederlandse tuinen, gevolgd door de grote trilspin en de gewone huisspin. Wel lijkt de kruisspin minder talrijk te worden. Door mee te doen aan de Tuintelling help je om deze ontwikkelingen te volgen.

Spinnen zoeken en herkennen

Spinnen zoeken kan op allerlei manieren. Je kunt in de tuin zoeken op en tussen planten, onder bladeren, op de grond of tussen stenen. Maar ook in en om het huis zijn spinnen te vinden in hoeken, gaatjes en langs randjes van kozijnen of deuren. Je kunt zelfs in het donker met een zaklamp op zoek naar nachtactieve spinnen. Om de spinnen vervolgens te herkennen kun je de spinnenzoekkaart (pdf; 0,8 MB) gebruiken. Nieuw is het soortenboek op de website van Tuintelling.nl. Daarin vind je foto's en informatie over de meest voorkomende spinnen.

Het soortenboek spinnen is te vinden op Tuintelling.nl/soortenboek/spinnen

Zo werkt de spinnentelling

  1. Vind en tel de spinnen door op zaterdag 10 en/of zondag 11 september op zoek te gaan in je tuin (en huis).
  2. Bepaal welke soort het is op de spinnenzoekkaart (pdf; 0,8 MB). Lijkt jouw spin niet op de afgebeelde soorten, zoek dan eventueel verder op internet of vraag om hulp op de tijdlijn van Tuintelling.nl.
  3. Geef je tellingen door. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.

Jaarrond Tuintelling

De Spinnentelling is ooit opgestart door EIS Kenniscentrum InsectenVroege VogelsNaturalis en Natuurmuseum Fryslân. Sinds enkele jaren is het een evenement van Tuintelling.nl, een project van zeven samenwerkende natuurorganisaties. Iedereen kan meedoen aan de tellingen van Tuintelling.nl. Tellers die nog een stapje meer willen, kunnen in de Jaarrond Tuintelling het hele jaar dieren en planten te tellen in de tuin. Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling help je op een leuke manier met het verzamelen van kennis over de natuur in tuinen.

Meer informatie

Tekst: Johan van ’t Bosch en Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto’s: Hans Jonkman (leadfoto: getijgerde lijmspuiter)
Zoekkaart: EIS Kenniscentrum Insecten