Haasjes

Natuurjournaal 12 september 2022

Nature Today
12-SEP-2022 - Laatste jonge hazen en uilen aan de kust.

Kustuil

De haas krijgt rond deze tijd van het jaar haar laatste jongen. Deze jongen hebben een volledige vacht, kunnen hun oogjes openen en verlaten al binnen één tot enkele dagen het nest. Het is maar goed dat ze zo zelfstandig zijn. De moeder, die alleen voor de kinderen zorgt, laat ze namelijk het grootste gedeelte van de dag alleen. Rond zonsondergang ontmoeten de jongen en de moeder elkaar bij de geboorteplek, om een kwartiertje te zogen.

Opgelet: aan de kust vliegen uilen! Die komen daar natuurlijk sowieso wel voor, maar de nachtvlinder kustuil komt alleen aan de kust voor. Waarom is niet bekend. De soort leeft voornamelijk van muurpeper. In het binnenland zou dus in principe ook genoeg voedsel te vinden moeten zijn. Wellicht heeft het te maken met andere milieuomstandigheden aan de kust. In ieder geval kunnen liefhebbers van nachtvlinders deze grijsgroene kustuil tot in oktober aan de kust bewonderen. Ze zijn te lokken met zowel licht als smeer op bomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirshler, IVN; Gailhampshire, Creative Commons