Haagwinde

Natuurjournaal 14 september 2021

Nature Today
14-SEP-2021 - Haagwinde windt, uilen aan de kust.

De meeste tuinliefhebbers hebben maar heel weinig met haagwinde. Het spul woekert bijna onzichtbaar tussen je mooie planten en voordat je er erg in hebt komen er bloemen. Dan blijkt ineens je hele tuin bezet te zijn door een spaghetti van ranken! Als je het als onkruid ziet, dan heb je een probleem. De plant is hardnekkig en krijg je dus niet zomaar weg. Misschien is het dan beter om eens goed te kijken naar de mooie witte bloemen. Deze worden om onbekende reden ook wel pispotjes genoemd en zijn tevens waardplant en nectarbron van meerdere soorten insecten.

Opgelet: aan de kust vliegen uilen! Die komen daar natuurlijk sowieso wel voor, maar de nachtvlinder kustuil komt alleen aan de kust voor. Waarom is niet bekend. De soort leeft voornamelijk van muurpeper. In het binnenland zou dus in principe ook genoeg voedsel te vinden moeten zijn. Wellicht heeft het te maken met andere milieuomstandigheden aan de kust. In ieder geval kunnen liefhebbers van nachtvlinders deze grijsgroene kustuil tot in oktober aan de kust bewonderen. Ze zijn te lokken met zowel licht als smeer op bomen.

Kustuil

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; gailhampshire, Flickr