Coronella austriaca. Gladde slang

Natuurjournaal 15 januari 2021

Nature Today
15-JAN-2021 - Gladde slang in winterslaap, haagwinde draagt vruchten.

De gladde slang is een van de drie slangen die in Nederland voorkomen. Net als de meeste andere reptielen en amfibieën houdt de gladde slang nu een winterslaap. Er is niet veel bekend over de overwinteringsplekken van de gladde slang, maar deze moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten de slangen tegen vorst beschermen, maar niet kunnen overstromen. In vochtige gebieden zijn er in de winter niet veel van dat soort plekken. De kans is daarom groot dat gladde slangen op samenscholen op plekken die wel geschikt zijn, om daar samen te overwinteren.

Vruchten van de haagwinde

De haagwinde is een bekende soort die door heel Nederland voorkomt. Zijn witte bloemen maken hem een opvallende verschijning. Op het moment bloeit hij niet, maar draagt hij wel vruchtjes. Deze zijn bruin en bolvormig. Hierin bevinden zich één tot vier zaden. Let er eens op als je de haagwinde ziet; deze plant komt ook algemeen voor in tuinen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Willem Braam, Verspreidingsatlas