Kleine jager

Natuurjournaal 15 september 2022

Nature Today
15-SEP-2022 - Kleine jagers langs de kust en veel vogeltrek op laatste zonnige dag.

Met noordwestenwind in de herfst maken liefhebbers van zeevogels een sprongetje. Vogels die over zee trekken, en normaal gesproken voornamelijk ver op zee te zien zijn, worden namelijk door de wind naar onze kust geblazen. Bijvoorbeeld de kleine jager. Deze zeevogel is de schrik van alle meeuwen, die hij achternazit tot ze hun voedsel laten vallen. Er zijn nog drie andere jagers: de grote, middelste en kleinste jager. Van die vier is de kleine jager het vaakst te vinden in Nederland. De afgelopen dagen zijn ze al gezien langs de hele kust.

Boerenzwaluwen

De boerenzwaluwen voelden de regen misschien aankomen, want op de laatste zonnige dag afgelopen maandag werden op trektelposten duizenden boerenzwaluwen gezien die naar het zuiden vlogen. Vooral over het zuidoosten van het land trekken er veel, dat zijn nu vooral vogels uit broedgebieden ten noorden van Nederland en uit Noord-Duitsland. Binnen een paar weken, na begin oktober, zullen alle boerenzwaluwen Nederland verlaten hebben.  Wil je weten welke vogels er nog meer tijdens de vogeltrek hierlangs komen? In de lokale lijsten van Nature Today zie je welke vogels je bij jou in de buurt kunt tegenkomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Stein, Saxifraga; Gilles Bassière, Creative Commons