Hazelaar Saxifraga  lead

Natuurjournaal 2 september 2021

Nature Today
2-SEP-2021 - Hazelnoten hangen aan de boom, boerenzwaluw maakt zich op voor lange reis, .

Met de herfst op komst kunnen we binnenkort weer hazelnoten aan de hazelaar verwachten. Hazelnoten in de supermarkt komen meestal uit Turkije of Italië, maar onze Nederlandse zijn ook prima eetbaar. Je weet dat een hazelnoot rijp is als hij op de grond ligt. Plukken of schudden vergroot de kans dat je onrijpe noten mee naar huis neemt. Niet alleen mensen lusten de noten graag, ook dieren weten de hazelaar te vinden. Spechten, gaaien en eekhoorns verzamelen de hazelnoten graag voor hun wintervoorraad. Een deel graven ze nooit meer op, en zo wordt hazelaar effectief verspreid. Ga je binnenkort op zoek naar hazelnoten? Kijk dan in de Nature Today-app wat er nog meer in jouw omgeving in de natuur leeft.

Zeven jonge boerenzwaluwen in een nest

Het broedseizoen van de boerenzwaluw is op de meeste plekken wel afgelopen. Toch kan je hier en daar nog zwaluwouders zien die hun jongen voeren. Die moeten goed sterk worden, want ze zullen in september of oktober naar Afrika vliegen om te overwinteren. Een hele reis voor zo’n klein vogeltje! Jongen van de boerenzwaluw roepen luidkeels om eten als hun ouders in de buurt komen. Als er een andere vogel nadert, zijn ze stil. Een boerenzwaluw heeft gemiddeld vier of vijf jongen per legsel, maar sommige boerenzwaluwen krijgen meer dan vijf jongen. De fotograaf van bovenstaande foto had geluk: in het zwaluwnest bevonden zich wel zeven jongen. Als ze al uitgevlogen zijn, kruipen jongen ook nog wel eens bij elkaar in het nest.

Komend weekend is de Nationale Nachtvlindernacht. Dit is de perfecte nacht om alles te weten te komen over nachtvlinders. Doe ook mee en kijk welke vlinders je ‘s nachts kunt zien! Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Marijke Verhagen, Saxifraga; Arend Heideman