Duizendblad Saxifraga

Natuurjournaal 1 december 2022

Nature Today
1-DEC-2022 - Duizendblad bloeit nog steeds en vechtende wilde eend

De – eindelijk – lagere temperaturen en een enkele nacht met vorst hebben een einde gemaakt aan de late bloei van veel planten. Maar in veel bermen met inheemse planten staat nog één bloem fier overeind: de witte tuilen van het duizendblad. Dat is overigens niet uitzonderlijk, duizendblad bloeit vaker tot in november en kan zelfs doorbloeien tot in januari. Op dit moment staat deze late bloeier bovenaan de landelijke plantenlijst, en dat zal voorlopig dus nog wel zo blijven. De exemplaren die nu niet in bloei staan, herken je aan de rozetten met fijn geveerd blad.

De woerd van de wilde eend herken je aan de staartkrullen

Het kan er intussen wild aan toe gaan bij de wilde eend. In de late herfst en winter vormen de eenden koppels voor het broedseizoen. Rivaliserende woerden vechten elkaar de sloot uit. Ze hebben geen scherpe snavel of klauwen, maar dat doet niks af aan hun venijn. De beste zet is om de tegenstander uit te schakelen, door hem te verdrinken… Wilde eenden zijn een typische slootbewoner, omdat ze van niet te diep water houden. Voorover geduikeld met hun kop onder water zoeken ze naar planten en beestjes op de bodem.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Meininger, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga