Ekster

Natuurjournaal 18 december 2022

Nature Today
18-DEC-2022 - Roestende ransuilen en let op de ekster.

De winter is de tijd om roestende ransuilen te zien. En roesten betekent dan rusten. De uil met de typische pluimpjes vormt in de winter groepjes, waarmee ze samen overdag in een boom slapen. Op zo’n winterroest kunnen een paar uilen bij elkaar zitten, en soms zelfs tientallen. Zelf hebben ze een uitstekende schutkleur, de grote hoop braakballen en witte spetters uilenuitwerpselen vallen wel op!

De pluimen van een ransuil zijn niet zijn oren

Ook eksters zoeken nu elkaars gezelschap op om te slapen, maar dan natuurlijk ’s nachts. Dat doen ze in dichte bosjes. Overdag zwerven jonge eksters in ‘jeugdbendes’ rond, oudere vogels zie je vaak in paartjes. Overal waar bomen zijn, leven eksters. In dichte bossen worden ze bejaagd door de havik, maar in de stad voelen ze zich prima thuis. Ze zijn heel nieuwsgierig, en ontdekken ook snel de pot vogelpindakaas of vetbollen die je in de tuin hebt gehangen. Let eens goed op de eksters in je buurt. Dan zie je niet alleen de metaalblauwe vleug op staart en vleugel, maar ontdek je ook hoe snel ze alle nieuwe dingen onderzoeken en alles in de gaten houden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga