bruine kikker

Doe mee met de kikkerdriltelling

Stichting RAVON
15-MRT-2023 - Je hoeft niet te wachten tot Pasen met eieren zoeken: RAVON organiseert van 17 tot en met 9 april namelijk de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je tuin, in stadsvijvers, poelen of sloten. De kikkerdriltelling wordt jaarlijks georganiseerd via Tuintelling.nl.

Bruine kikkers luiden het voorjaar in!

In maart geven bruine kikkers hun eerste voorjaarsconcerten. Ze leggen hun eieren bij ondiepe, zonbeschenen oevers.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Hier zie je – en hoor je – hoe een voorjaarsconcert van de bruine kikker eraan toe gaat! (Bron: Jelger Herder)

Knorrende kikkers en kikkerdril

In de winter hebben de amfibieën overwinterd op een beschut, vorstvrij plekje in de tuin of in de het water. Wanneer het voorjaar aanbreekt, zijn bruine kikkers niet meer te houden. De mannen zitten al vroeg in het water, klaar voor de voortplanting. Om de vrouwtjes naar het water te lokken kwaken de heren er lustig op los.

Bruine kikkers hebben één keelblaas. Daarmee produceren ze een zacht, knorrend geluid. Vrouwtjes die in of bij de vijver arriveren worden al snel onder de oksels stevig omklemd door een mannetje en na enkele dagen worden door het vrouwtje de eieren afgezet.

Wat gaan we tellen?

De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker. Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet en meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever. Een eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.

Tel de eiklompen

Voor de kikkerdriltelling vragen we speciaal  aandacht voor het tellen van het aantal eiklompen in je vijver. De bedoeling is dat je het aantal eiklompen telt, dus niet alle individuele eieren. Het aantal klompen geeft een uitstekend beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes. Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een mooie indicatie van het aantal kikkers in en rond je tuinvijver.

Meer informatie

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Beeld: Jelger Herder, RAVON (leadfoto: bruine kikker)