Bevertjes

Natuurjournaal 5 juni 2023

Nature Today
5-JUN-2023 - Overal bloeiende grassen en hooibeestje fladdert rond.

Veel grassen bloeien nu volop – geen pretje als je er allergisch voor bent. Het leuke is wel dat je nu ziet hoeveel verschillende soorten er bij je in de buurt groeien. Sommige bloeien met één dichte aar, zoals grote vossenstaart of gewoon timoteegras. Die eerste is bijna uitgebloeid en voelt zacht aan, terwijl de laatste nog de hele zomer bloeit en grover en harder is. Struisgrassen – zoals gewoon struisgras – hebben luchtige pluimen die in de bloei vaak paars kleuren. Het onder tuinierders beruchte kweek heeft een simpele aar met kafjes om en om aan weerszijden. Misschien wel het mooiste gras van Nederland is bevertjes. Een zeldzaam grasje dat bloeit met paarse aartjes – het zijn net hangende hartjes – die trillen en beven in de wind.

Het kleine hooibeestje heeft één oogvlek op de voorvleugel

Het hooibeestje heet niet voor niets zo, het is een grasliefhebber. De rupsen eten van verschillende soorten gras en je vindt hooibeestjes in graslanden en heidegebieden. Het kleine vlindertje is algemeen en komt in heel Nederland voor, maar op zandgronden wel in hogere aantallen. Ze zijn oranje met een kleine zwarte stip. Vaak fladderen ze laag boven de vegetatie en gaan af en toe zitten. Dan zie je de ondervleugels: de achtervleugel is lichtbruin, de voorvleugel oranje. Daarop zie je ook die zwarte vlek, nu met witte stip. Een oogvlek dus. Het hooibeestje hoort bij de zandoogjes, maar is wel het kleintje van de familie. Met deze zoekkaart herken je ze allemaal (pdf: 889 KB).

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga