Sperwer Saxifraga

Natuurjournaal 3 juni 2021

Nature Today
3-JUN-2021 - Sperwereieren komen uit en steeds meer hooibeestjes te zien.

Sperwers zijn kleine, wendbare roofvogels die je vooral goed kunt zien als ze op jacht zijn. Daarnaast leiden ze een verscholen bestaan in het bos. Dat is best jammer, want juist daar vinden nu ontwikkelingen plaats. De ouders hebben een nest gebouwd. Het zit verstopt tussen takken, dichtbij de boomstam. Daar kruipen nu de eerste jongen van de sperwer uit hun ei. Ze worden de komende tijd goed verzorgd door vader en moeder. Met name (stukjes) kleine zangvogels staan op het menu. Over zo’n dertig dagen zijn ze klaar om het nest te verlaten.

Hooibeestje

Vanaf nu wordt de kans om hooibeestjes te zien steeds groter. Deze kleine bruine vlinders komen algemeen in het hele land voor. Je kunt ze vinden op voedselarme graslanden, vooral in de duinen en op zandgronden. Hooibeestjes zijn te herkennen aan de oranje bovenkant. De onderkant van hun vleugels is bruin en rond de oogvlek oranje gekleurd. Kijk eens of je het hooibeestje kunt zien vliegen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Martin Mollet, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga