bruine kikker - lead

Gelderse bruine kikkers winnaars jaarlijkse kikkerdriltelling

Stichting RAVON
9-JUL-2023 - Afgelopen voorjaar is de jaarlijkse landelijke kikkerdriltelling gehouden via de nieuwe website van Tuintelling.nl. Tussen 17 maart en 10 april werden 4.117 eiklompen van bruine kikkers geteld in 575 tellingen. Dat zijn gemiddeld rond de 7 eiklompen per tuinvijver.

Limburg als eerste uit de startblokken

Het voorjaar kwam geleidelijk op gang, waardoor het best lang duurde voordat de bruine kikkers allemaal klaar waren met de eiafzet. Door lage temperaturen en weinig zonneschijn kwamen de eieren niet overal in Nederland tegelijk.

In het eerste weekend van de Kikkerdriltelling waren de Limburgse kikkers er als de kippen bij. Zij demarreerden al vroeg in het voorjaar en wonnen de tussensprint in het eerste weekend.

Gelderland de langste adem

Tegen het einde van maart nam Gelderland de koppositie over, om die niet meer af te staan. Met een fabelachtige eindspurt gaven de Gelderse bruine kikkers iedereen het nakijken en gingen ze op de laatste Paasdag als glorieuze winnaars over de eindstreep.

Resultaten van de kikkerdriltelling 2023

Tellers bedankt!

De Landelijke Kikkerdriltelling kreeg dit voorjaar veel aandacht, vooral via interviews in het AD, regionale kranten en via regionale radiozenders. Dit werd goed opgepakt door enthousiaste tellers die hebben deelgenomen aan de kikkerdriltelling. Ook kwamen er veel verhalen en vragen binnen via de RAVON helpdesk.

Volgend jaar is er weer een kikkerdriltelling

Doen jullie volgend voorjaar weer mee? Dan kan dat met de kikkerdriltelling op Tuintelling.nl. Voor gevorderden die ook structureel het gehele jaar door in hun tuin willen tellen, is er daarnaast ook nog de Jaarrond Tuintelling.

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Leadfoto: Jelger Herder (parende bruine kikkers met kikkderdril)