Bruine kikker bij eiklompen

Knorrende tuinkikkers en kikkerdril

Stichting RAVON
27-MRT-2019 - Het voorjaar van 2019 had een vliegende start; de eerste bruine kikkers geven alweer prachtige 'knorrende' concerten in de tuin. Net als vorig jaar organiseren RAVON en Jaarrond Tuintelling weer de kikkerdriltelling. Kikkerdril van de bruine kikker tellen kan vanaf half maart tot half april, afhankelijk van het weer.

Bruine kikkers luiden het voorjaar in!

Parende bruine kikkers

Sinds oktober hebben bruine kikkers, padden en salamanders overwinterd op een beschut, vorstvrij plekje in de tuin. Een deel van de bruine kikkers overwintert ook wel in de vijver zelf. Als het vroege voorjaar aanbreekt, zijn bruine kikkers er als de kippen bij. Ze trekken massaal naar het water toe voor de voortplanting. De mannen zitten al vroeg in het water, wachtend op hun vrouwelijke wederhelften. Om deze naar het water te lokken kwaken de heren er lustig op los. Dit kwaken gaat wel een beetje anders dan bijvoorbeeld bij groene kikkers. Bruine kikkers hebben geen uitwendige kwaakblazen zoals groene kikkers. Het resultaat is dat ze een zacht, knorrend geluid maken. Vrouwelijke bruine kikkers horen zeer goed en arriveren enkele dagen later bij het water. Eenmaal daar aangekomen wordt een vrouwtje al snel omklemd door een mannetje. Deze paarhouding noemen we 'amplex'. Door het vrouwtje dusdanig vast te houden weet de man zeker dat hij de eitjes van dit vrouwtje zal bevruchten.

De telling

De evenementtelling is gestart op 15 maart. De gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker duurt tot half april dus er kan nog drie weken gericht gezocht worden naar eiklompen. Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet: meestal tegelijkertijd binnen één of twee dagen. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever. Een eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.

Resultaten kikkerdriltelling maart 2018 Hoeveel eiklompen tel je?

Voor de kikkerdriltelling vragen we speciaal aandacht voor het tellen van het aantal eiklompen in je vijver. De bedoeling is dat je het aantal klompen telt, dus niet alle individuele eieren. Het aantal klompen geeft een uitstekend beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes. Voeg het aantal eiklompen toe aan je tuintelling via deze link.

Houd de nieuwsbrief van de Jaarrrond Tuintelling en de sociale media-kanalen van RAVON goed in de gaten voor updates omtrent de kikkerdriltelling! We zijn zeer benieuwd naar de tellingen uit de diverse 'tuinreservaten'!

Tekst: Tariq Stark
Foto’s: Arnold van Rijsewijk (leadfoto: bruine kikker); Tariq Stark
Kaartje: Jaarrond Tuintelling