Geuldal tijdens overstroming

November: Natuurkrachtmaand in Geul- en Gulpdal

ARK Rewilding Nederland, IVN, Natuurmonumenten, WWF Nederland
9-OKT-2023 - Het Geul- en Gulpdal in Zuid-Limburg staat komende november volledig in het teken van Natuurkracht. Dit nieuwe fonds en innovatieprogramma voor natuurlijke waterveiligheidsoplossingen komt tot leven met meer dan twintig activiteiten in het gebied. Bewoners en ondernemers ervaren hiermee de kracht van natuurlijke oplossingen voor wateroverlast.

Natuurkracht streeft naar een weerbaar landschap dat bestand is tegen klimaatuitdagingen zoals stortregens en droogteperiodes. Dit vergt meer samenwerking waarbij de natuur meer ruimte krijgt. Een natuurlijker landschap absorbeert regenwater als een spons, houdt het vast en vertraagt het, waardoor wateroverlast bij hevige regenval wordt verminderd. Ook biedt het bescherming tijdens droge periodes.

Langste haag van Limburg

Met ruim twintig verschillende activiteiten versterken we de waterbergingscapaciteit en  biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal. Van het aanleggen van de langste haag van Limburg tot fotoworkshops en het verwijderen van drainagebuizen uit de grond. Ook bewoners helpen de natuur een handje door tegels of grind in te ruilen voor een gratis IVN Tuiny plantpakket. Doe je ook mee? Kijk op Natuurkracht.org voor een overzicht van alle activiteiten en meld je aan!

Natuurkracht

De Natuurkrachtmaand is een initiatief van Natuurkracht, financieel ondersteund door Waterklaar. Ruim zeventig vrijwilligers en beroepskrachten van IVN Natuureducatie organiseren meer dan twintig activiteiten, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties in Limburg. De Natuurkrachtmaand is onderdeel van de bredere Natuurkracht campagne, die sinds voorjaar 2023 loopt en tot halverwege 2025 duurt. Meer informatie is te vinden op Natuurkracht.org.

Tekst: WWF
Foto's: ARK Rewilding (leadfoto: Geuldal tijdens overstroming); Natuurkracht