Manifest Ruimte voor Levende Rivieren

ARK Rewilding Nederland
5-NOV-2023 - Een coalitie van 13 partijen waaronder ARK, de ANWB, het Wereld Natuur Fonds, De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten roept de politiek op om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas.

Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het Manifest Ruimte voor Levende Rivieren (pdf: 5,8 MB).

"We zijn het gewoon gaan vinden dat onze rivieren een soort 'natte snelweg' zijn geworden. Ander leven, zoals vissen en otters, is vaak de pas afgesneden door het intensieve gebruik en de inrichting van rivieren: strak tussen dijken. We hebben in de Gelderse Poort laten zien hoe dat anders kan. Veiligheid, een uitbundige natuur en een waanzinnig recreatielandschap gaan hier perfect samen. Daar legden we als ARK de kiem van onze organisatie en dat doen we intussen op veel meer plekken in Nederland. We weten intussen dat het kan en hoe het kan, het is echt tijd dat beleidsmakers dat gaan zien en veel vaker voor de natuurlijke weg kiezen. Natuur is een dijk van een oplossing!" vertelt ARK-ecoloog Bart Beekers.

Meer informatie

Tekst: ARK Rewilding Nederland
Foto: Jacob Kaptein (leadfoto: de bever, een vaste bewoner van levende rivieren)