Onderzoek

Doelen Muggenradar onderzoek

Wageningen University & Research krijgt regelmatig vragen over muggenoverlast. Het is echter onbekend hoe vaak en waar muggenoverlast voorkomt en welke soorten die overlast veroorzaken. Het Muggenradar project richt zich daarom op de volgende doelen:

  1. Waar in Nederland komen welke steekmuggen voor?
  2. Welke overlast veroorzaken steekmuggen?
  3. Welke risico’s brengen steekmuggen met zich mee in verband met de overdracht van ziektes?
  4. Hoe is overlast te voorkomen en hoe zijn risico’s op overdracht van ziektes te verkleinen?

Het publiek speelt een belangrijke rol in het onderzoek door de mate van muggenoverlast te melden en gedurende een aantal weken per jaar ook steekmuggen op te sturen naar Wageningen University & Research. Het inzenden van muggen is mogelijk van 16 februari tot en met 16 maart 2021. Van de ingestuurde muggen bepalen we welke muggensoort het is en in combinatie met de informatie die via het online formulier is ingevuld bepalen we hoeveel overlast de mug heeft veroorzaakt. Zelfs als een exemplaar enigszins beschadigd is (bijvoorbeeld door een ferme genadeklap), kunnen wij meestal nog bepalen tot welke soort de steekmug behoort. We gebruiken ook een aantal tests waarmee we het genetische materiaal van de mug kunnen bestuderen en kunnen bevestigen tot welke soort deze behoort. Daarnaast kunnen we via het bloed wat eventueel in de muggen aanwezig is het bijtgedrag van deze muggen bestuderen. Ook kunnen de  ingestuurde muggen getest worden op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Het melden van muggenoverlast is het gehele jaar mogelijk.

Muggenradar onderzoek, verwerken van ingestuurde muggen in het ecologische laboratorium van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University Muggenradar onderzoek, verwerken van ingestuurde muggen in het ecologische laboratorium van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University (Bron: Sander Koenraadt)

One Health

In 2019 is een groot nieuw project van start gegaan; het One Health PACT-consortium, gestoeld op het gelijknamige One Health-principe. Het One Health-principe houdt in dat de gezondheid van mensen, dieren en hun omgeving nauw verbonden zijn met elkaar. Het One Health-PACT project is een groot samenwerkingsverband tussen Nederlandse- en internationale universiteiten, hogescholen en overheidsinstanties. Het doel van het project is om te achterhalen hoe veranderingen in ons milieu, klimaat en reisgedrag een mogelijk effect hebben de verspreiding van muggen en hoe dat vervolgens het risico op ziekteuitbraken kan vergroten. Één van de speerpunten binnen dit onderzoeksproject is om de huidige verspreiding van muggen en de effecten van milieu, klimaat en menselijke activiteit hierop te onderzoeken. Hierin speelt de Muggenradar een belangrijke rol. Daarnaast zullen gegevens die via de Muggenradar verzameld worden, gecombineerd en vergeleken worden met muggendata die de One Health PACT-onderzoekers in het veld verzamelen. Hierdoor krijgen we een zo compleet mogelijk beeld van de verspreiding en activiteit van de verschillende muggensoorten in Nederland.

Overdracht van ziektes

Verschillende universiteitsgroepen in Nederland doen onderzoek naar de mogelijke risico’s die een nieuwe mug of een exotisch virus met zich mee kan brengen. Aan Wageningen University & Research doen onderzoekers binnen het kader van het One Health PACT onderzoek naar de verspreiding en het gedrag van muggen. Daarnaast doen onderzoekers proeven in een speciaal daarvoor beveiligd lab waarbij zij verschillende Nederlandse muggensoorten voeden met bloed dat is geïnfecteerd met virussen.