Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 13 van 72 - 716 Resultaten

Mannetje schorpioenvlieg Panorpa sp

Dit jaar zien we zeer veel schorpioenvliegen. In sommige zakken met eikenprocessievlinders die met feromoonvallen zijn gevangen worden honderden exemplaren aangetroffen. In de tien jaar dat feromoonvallen voor de monitoring van..


Lees verder 14 augustus 2017   6 jaar oud
Vespula germanica, Duitse wesp werkster

Dit voorjaar werden zeer veel koninginnen gemeld. Desondanks blijkt uit de jaarlijkse rondgang langs wespenbestrijders dat in grote delen van het land het aantal wespennestmeldingen laag is. In het noordoosten van het land komen..


Lees verder 11 augustus 2017   6 jaar oud
Eikenprocessierups in vierde larvale stadium

Voor het eerst is vastgesteld dat koolmezen ook eikenprocessierupsen met brandharen eten en niet alleen de jonge rupsen die nog geen brandharen hebben. De koolmezen hebben een manier gevonden om de brandharen voor consumptie te..


Lees verder 16 juni 2017   6 jaar oud
Meikever

Een winter met relatief weinig neerslag en ook af en toe vorst zoals afgelopen winter is goed voor bodeminsecten. Dat zien we nu aan het grote aantal rondvliegende rozenkevers en meikevers...


Lees verder 11 juni 2017   6 jaar oud
Herstellende eikenbomen na kaalvraat

Eiken zijn geliefd bij vele insecten. Dit voorjaar hebben veel bomen te maken met massale aanwezigheid van insecten, met kaalvraat tot gevolg. Vooral in het noorden leidt dit op diverse plaatsen tot een winterlandschap. We zijn..


Lees verder 2 juni 2017   6 jaar oud
Gewone wesp Vespula vulgaris

Hoe houd je wespen weg van je terras? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Op heel veel sites staan tips maar in hoeverre zijn die tips onderbouwd door onderzoek? We zijn de wetenschappelijke literatuur ingedoken om bewijzen te..


Lees verder 30 mei 2017   6 jaar oud
Grassen in berm komen volop in bloei

De kans op hooikoortsklachten is tijdens het hemelvaartweekend groot. Door het zomers warme, zonnige weer bloeien grassen komende tijd massaal en wordt zeer sterk allergeen pollen verspreid. Doordat het droog blijft, neemt de..


Lees verder 24 mei 2017   6 jaar oud
Gewone wesp Vespula vulgaris

Er worden momenteel in heel het land veel wespenkoninginnen waargenomen. Er zijn daarbij opvallend veel meldingen van grote aantallen koninginnen binnenshuis. Uitzonderlijk is dat er ook mannetjes worden gezien. Het lijkt er op..


Lees verder 21 mei 2017   6 jaar oud
Mier met eikenprocessierups

De relatieve lage temperaturen in april heeft de ontwikkeling van eikenprocessierupsen sterk vertraagd, onder andere doordat de bladontplooiing van eiken lang op zich liet wachten en traag verloopt. Hierdoor hebben natuurlijke..


Lees verder 12 mei 2017   6 jaar oud
Bloei grote vossenstaart

Diverse media waarschuwden afgelopen week dat zich deze week een graspollenexplosie zou voordoen. De waarschuwing komt echter een paar weken te vroeg omdat door de vrij koude aprilmaand de grasgroei beperkt is geweest. De eerste..


Lees verder 5 mei 2017   6 jaar oud