Nature Today

Nieuws

Pagina 1 van 58 - 578 resultaten

De drie Natuurkalendervogels die zich als eerste in het jaar laten horen, blijken verschillende trends te laten zien in de tijd. De roffel van de grote bonte specht liet zich de afgelopen vijf jaar bijna drie weken eerder horen..


Lees verder 11 februari 2017   1 week oud

De hoge temperaturen van de afgelopen dagen geven het gevoel dat de voorlente begint. Sneeuwklokjes schieten uit de grond en de knoppen van de gele kornoelje zwellen op. Er zit echter vorst in de verwachting waardoor de voorlente..


Lees verder 4 februari 2017   2 wkn oud

Dinsdag gingen alle 140 kinderen van Basisschool De Vlinderboom in Ede onder begeleiding van bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University de vogels in de schoolomgeving tellen in het kader van de Nationale Tuinvogeltelling...


Lees verder 27 januari 2017   3 wkn oud

Deze eeuw begon de hazelaar gemiddeld op 20 januari te bloeien. Dat is zo’n drie weken vroeger dan het gemiddelde van de eerste 16 jaar in de vorige eeuw. Momenteel komen geleidelijk de eerste hazelaars in bloei. Helpt u dit jaar..


Lees verder 6 januari 2017   1 maand oud

De afgelopen dagen zijn de eerste hazelaars en elzen al in bloei gezien. Bij hooikoortspatiënten die allergisch zijn voor het pollen van deze bomen zouden nu al hooikoortsklachten kunnen ontstaan. Met de verwachte zeer hoge..


Lees verder 23 december 2016   1 maand oud

Op basis van satelliet- en grondwaarnemingen blijkt dat we een late tot zeer late herfst hebben. De zeer warme september droeg sterk bij aan de vertraging. Veel zon en vrijwel geen vorst gaf intense kleuren. Door het rustige,..


Lees verder 6 november 2016   3 mnd oud

De afgelopen dagen waren er nog volop wespen te zien en werden er nog nesten vol met larven waargenomen. Dit is bijzonder voor eind oktober en begin november. Wij gaan er altijd van uit dat van ‘onze’ wespen alleen de koningin..


Lees verder 5 november 2016   3 mnd oud

Uit een langjarig onderzoek aan teken in Nederland blijkt dat het aantal nimfen is toegenomen, met een record aantal in 2015. De trends in de tijd variëren echter lokaal, afhankelijk van omgevingsfactoren. Op alle locaties zijn..


Lees verder 21 oktober 2016   4 mnd oud

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..


Lees verder 25 september 2016   4 mnd oud

Er zijn volop beukennootjes. Het is voor het eerst sinds in ieder geval 1990 dat beuken vier jaar op rij beukennootjes dragen. Hoge temperaturen in de voorgaande zomer en herfst lijkt de aanmaak van bloemen voor het jaar erna te..


Lees verder 18 september 2016   5 mnd oud