Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 20 van 72 - 717 Resultaten

Mannetjes en vrouwtjes van de suzukii fruitvlieg

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat de beruchte suzuki-fruitvlieg de hele winter actief is gebleven. Telers van zacht fruit, blauwe bessen, kersen, wijnbouw en sierteelt hebben de hele winter door veel fruitvliegen gevangen..


Lees verder 5 april 2015   9 jaar oud

Een jaar geleden kwamen de eiken en beuken al de eerste week van april in blad. Dit jaar moeten we nog ruim twee weken wachten voordat deze beeldbepalende bomen groen worden. Gemiddeld ligt de ontwikkeling van planten zo’n drie..


Lees verder 5 april 2015   9 jaar oud
Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen worden dit jaar rond 13 april uit het ei verwacht, net voordat de bladeren aan de eiken komen. Ze zijn daarmee twee weken later dan het recordvroege 2014. Bij een normale ontwikkeling van de temperatuur..


Lees verder 29 maart 2015   9 jaar oud
Duitse wesp

De verwachte hoge temperaturen komend weekend zullen de ontwikkeling van planten en dieren een sterke impuls geven. De elzenbomen zullen massaal pollen afgeven, veel mensen zullen hun eerste dagvlinders en bloeiend klein hoefblad..


Lees verder 6 maart 2015   9 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een..


Lees verder 27 februari 2015   9 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Wageningen University wil samen met het publiek onderzoeken of steekmuggen ook deze winter, die kouder is dan vorig jaar, overlast veroorzaken. Naast het melden van muggen(overlast) op Muggenradar.nl en het opsturen van dode..


Lees verder 5 februari 2015   9 jaar oud
Sleedoorn in bloei op 11 januari 2015 te Wageningen

Door de aanhoudende hoge temperaturen bloeien op diverse plaatsen al onder andere speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Midden in de meteorologische winter is hiermee eigenlijk al de voorlente van start gegaan, ruim een..


Lees verder 13 januari 2015   9 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Net als vorige winter bleek afgelopen zomer voornamelijk het tweelingzusje van de huissteekmug, de molestus variant, verantwoordelijk voor overlast. Afgelopen zomer werd weer massaal gehoor gegeven aan de oproep om muggen op te..


Lees verder 19 december 2014   9 jaar oud
Excursie in het gebied

Een groep Wageningse burgers wil 55 hectare grasland die bestemd is voor natuurontwikkeling van de Provincie Gelderland overnemen en gaan beheren. Het grasland grenst aan internationaal zeer zeldzaam en soortenrijk blauwgrasland...


Lees verder 8 december 2014   9 jaar oud
Hoge dichtheden aan emelten

Door de zeer gunstige weersomstandigheden dit jaar zijn emelten, de larven van de langpootmug, al opvallend groot en komen ze met honderden exemplaren per vierkante meter in graslanden voor. 2014 is al het 5de jaar op rij waarin..


Lees verder 23 november 2014   9 jaar oud