Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De elzenpollen zitten weer in de lucht

De Natuurkalender
27-FEB-2015 - De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een allergie voor deze boompollen kunnen weer hooikoortsklachten krijgen.

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een allergie voor deze boompollen kunnen weer hooikoortsklachten krijgen.

Zwarte els in volle bloei (foto: Paul Busselen)Afgelopen week werden er maximaal 43 elzenpollen per kubieke meter lucht aangetroffen in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum (laatste telling was dinsdag 24 februari). Voor els is dit nog een relatief lage concentratie. De concentratie kan oplopen naar wel honderden pollen per kubieke meter lucht met op piekdagen een concentratie van rond de tweeduizend pollen. Toch is aan de klachtenscores op Allergieradar.nl duidelijk te zien dat ook bij de huidige pollenconcentraties de hooikoortsklachten flink op kunnen lopen. De komende weken zal de elzenpollenconcentratie verder stijgen. Afhankelijk van de temperatuurontwikkeling zal het elzenpollenseizoen nog één tot ruim anderhalve maand aanhouden.

Ondanks dat de piek van het elzenpollenseizoen nu voor de deur staat is het elzenpollenseizoen al beduidend eerder begonnen. De vroegbloeiende elzensoorten hebben al gebloeid (zie figuur) en hebben mogelijk hooikoortsklachten rond de kerstperiode en de jaarwisseling veroorzaakt bij mensen die gevoelig zijn voor dit pollen. Deze vroegbloeiende soort geeft vaker het pollen al af rond de jaarwisseling.

Van de hazelaar zien we individuele struiken al sinds eind vorig jaar bloeien, met name in het oosten van het land. Sinds begin februari staan meerdere struiken in bloei en zagen we de pollenconcentratie in de lucht oplopen (zie figuur), zodat mensen die gevoelig zijn daar mogelijk klachten van ondervonden hebben.

Het aantal door het LUMC getelde elzen- en hazelaarpollen in de periode van 1 december 2014 tot 23 februari 2015 (bron: Allergieradar.nl)

Mensen die gevoelig zijn voor deze boompollen kunnen de komende weken hooikoortsklachten verwachten. Het is verstandig om op tijd voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals buiten een bril dragen of op tijd medicijnen nemen. Als je naar buiten moet kun je dit het best doen na een regenbui omdat de lucht dan ‘schoon’ geregend is.

Als je nog niet weet of je allergisch bent maar dit wel vermoedt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan met behulp van een test vaststellen of er sprake is van een allergie en zo ja waarvoor. De huisarts kan dan met je bespreken hoe je de klachten het beste kunt behandelen.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Paul Busselen