berk_bloei_AJH_van_vliet

Over drie dagen de eerste hooikoortsklachten van berkenpollen

De Natuurkalender
29-MRT-2011 - Het berkenpollenseizoen staat weer voor de deur. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl komen berkenpollen vanaf 1 april in het zuidwesten van Nederland in de lucht. Een week later hebben ook hooikoortspatiënten in het noordelijkste puntje van Nederland te maken met het eerste berkenpollen. Rond 7 mei is het berkenpollenseizoen voorbij maar dan is het graspollenseizoen net begonnen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Het berkenpollenseizoen staat weer voor de deur. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl komen berkenpollen vanaf 1 april in het zuidwesten van Nederland in de lucht. Een week later hebben ook hooikoortspatiënten in het noordelijkste puntje van Nederland te maken met het eerste berkenpollen. Rond 7 mei is het berkenpollenseizoen voorbij maar dan is het graspollenseizoen net begonnen.

Verwachting van Pollenplanner voor start pollenseizoen berk van 28 maart 2011 (bron: Allergieradar.nl)De bloei van els en hazelaar loopt op het einde. De meeste elzen en hazelaars zijn uitgebloeid. Mede vanwege de droge en zonnige weersomstandigheden van de afgelopen dagen is de gemiddelde maximale klachtenscore van de Allergieradar de afgelopen dagen relatief hoog geweest. De Natuurkalender verwacht dat de komende dagen de natuur in Nederland snel groener en kleurrijker wordt doordat veel planten in blad en bloei komen. Een van de soorten waar veel hooikoortspatiënten niet op zitten te wachten is de berk. Het berkenpollen is sterk allergeen. Na de grassen is berk de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat het berkenpollenseizoen op 1 april begint in het zuidwesten van Nederland. Hooikoortspatiënten die last hebben van boompollen krijgen dit jaar echter nauwelijks een adempauze. Vanaf 9 april verwachten we ook in het noorden van Nederland het eerste berkenpollen.

Bloeiende berk (foto: Arnold van Vliet)Het is helaas niet mogelijk om nu al een precieze verwachting te geven van wanneer de hoogste pollenconcentraties zullen optreden. Waarschijnlijk vallen de dagen met de hoogste pollenconcentratie dit jaar tussen 11 en 25 april zijn. In deze periode verwachten we dat de helft van alle berkenpollen die dit jaar geproduceerd worden in de lucht komen. De Pollenplanner verwacht dat rond 9 mei het berkenpollenseizoen in het noorden van het land weer voorbij is. Vrijwel direct aansluitend op de berkenpollen komen de graspollen in de lucht. Vanaf 1 mei verwachten we in het hele zuiden van het land de eerste graspollen in de lucht.

Als u als hooikoortspatiënt meer inzicht wilt krijgen in het verloop van uw eigen hooikoortsklachten dan raden we u aan om dagelijks uw klachtenniveau door te geven op www.allergieradar.nl. Allergieradar is een project van Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum en triptic. U helpt dan gelijk mee om de nationale hooikoortsverwachting te verbeteren.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Arnold van Vliet