Zwarte els, Alnus glutinosa, bloei

Hooikoortsseizoen nu echt goed van start met massaal in bloei komende elzen

De Natuurkalender, LUMC, Wageningen University
23-FEB-2017 - Door de relatief hoge temperaturen komen elzenbomen nu op grote schaal in bloei. Het LUMC registreerde de afgelopen dagen een sterk oplopende elzenpollenconcentratie. Tegelijkertijd staan ook hazelaars volop in bloei. Hooikoortspatiënten dienen rekening te houden met klachten als gevolg van oplopende pollenconcentraties. Het elzenpollen is tot eind maart in de lucht te verwachten.

Het LUMC registreerde afgelopen zondag en maandag een elzenpollenconcentratie van rond de 45 pollen per kubieke meter lucht. Dit is beduidend hoger dan de voorliggende dagen. Ook aan de bomen is goed te zien dat het elzenpollenseizoen van start gaat. In de afgelopen dagen kwamen de elzen in grote delen van Nederland in bloei. De zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar versnellen de ontwikkeling van de katjes, waardoor veel bomen tegelijkertijd in bloei komen. Dat kan leiden tot hogere pollenconcentraties dan in een situatie dat bomen geleidelijk in bloei komen.

Piek elzenpollen

De ontwikkeling van de elzenpollenconcentratie ligt iets achter op het gemiddelde van de afgelopen tien jaar maar de achterstand wordt snel ingelopen (zie blauwe vlak in onderstaande figuur). Op basis hiervan, in combinatie met de voorspelde hoge temperaturen in de komende dagen, is te verwachten dat de piek van de elzenpollenconcentratie rond begin maart komt te liggen. Bij droog, zonnig weer kunnen mensen die gevoelig zijn voor elzenpollen flinke hooikoortsklachten krijgen. Bij gunstige omstandigheden kan de elzenpollenconcentratie oplopen tot enkele honderden, en in sommige jaren zelf meer dan duizend pollen per kubieke meter lucht. Analyse van hooikoortsklachtenscores die via Allergieradar.nl verzameld worden, laat zien dat bij een hogere concentratie meer mensen klachten ervaren en dat de klachten ernstiger zijn.

Verloop van de elzenpollenconcentratie zoals gemeten door het LUMC. Het blauwe vlak toont het daggemiddelde van de afgelopen 10 jaar

Hazelaar ook vol in bloei

Het is niet alleen het pollen van de els dat hooikoortsklachten veroorzaakt. Ook de hazelaar staat momenteel uitgebreid te bloeien. Er werden de afgelopen week diverse dagen met een relatief hoge pollenconcentratie geregistreerd.

Verloop van de hazelaarpollenconcentratie zoals gemeten door het LUMC. Het blauwe vlak toont het daggemiddelde van de afgelopen 10 jaar

Berkenpollen vanaf 1 april

Na de elzen staat de berk op de hooikoortskalender. De Pollenplanner van Allergieradar.nl verwacht de start van het berkenpollenseizoen in het zuidwesten van het land rond 1 april. In het noorden van het land zal dat een weekje later zijn. Piekconcentraties zijn te verwachten vanaf 12 april. Als de hoge temperaturen aanhouden dan zal de start van het berkenpollenseizoen vroeger zijn.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University en Letty de Weger, LUMC
Leadfoto: Paul Busselen, KU Leuven