Screenshots van Allergieradar App. Boven van links naar rechts: Startscherm / Registreren klachten / Kaart met individuele klachten. Onder: Verwachting / Achtergrondinformatie planten / Achtergrondinformatie pollen

2012 was mild hooikoortsjaar, nieuw seizoen staat voor de deur

De Natuurkalender
21-DEC-2012 - Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De klachtenintensiteit gedurende de zomermaanden was door een normaal aantal graspollen vergelijkbaar met vorige jaren. Voor mensen die de intensiteit van hooikoortsklachten in 2013 op de voet willen volgen stellen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Wageningen University en triptic de Allergieradar App beschikbaar. Vanaf vandaag staan de eerste elzen in bloei en vanaf eind december mogelijk al de eerste hazelaars.

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl [land] op [publicatiedatum]

Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De klachtenintensiteit gedurende de zomermaanden was door een normaal aantal graspollen vergelijkbaar met vorige jaren. Voor mensen die de intensiteit van hooikoortsklachten in 2013 op de voet willen volgen stellen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Wageningen University en triptic de Allergieradar App beschikbaar. Vandaag zijn de eerste bloeiende elzenbomen gesignaleerd en vanaf eind december verwachten we mogelijk al de eerste hazelaars in bloei.

Screenshot Allergieradar AppHet hooikoortsseizoen van 2012 begon eigenlijk al in december 2011 door de zeer hoge temperaturen aan het begin van de winter. Vooral hazelaar en sommige elzensoorten kwamen al zeer vroeg in bloei. De korte intense vorstperiode van begin februari leidde vervolgens tot vorstschade bij bomen waardoor ze minder goed bloeiden. Gemiddeld lag het aantal boompollen voor achttien boomsoorten rond de zestig procent lager dan vorig jaar.

Er zijn drie boomsoorten die allergene pollen produceren: hazelaar, els en berk. De pollenconcentraties van deze drie lagen beduidend lager dan in de voorgaande tien jaren. Vooral het aantal berkenpollen bleef met 80 procent minder pollen enorm achter. Het berkenpollen is juist een belangrijke veroorzaker van hooikoorts in het voorjaar. De lage pollenaantallen vertaalden zich in minder hooikoortsklachten. Op de website Allergieradar.nl, waar deelnemers de intensiteit van hun hooikoortsklachten registreren, lag de gemiddelde maximale klachtenscore tijdens het berkenpollenseizoen van 2012 gemiddeld 23 procent lager dan in 2011 en 11 procent lager dan in het berkenpollenseizoen van 2010. Zie onderstaande figuur voor het verloop van de gemiddelde maximale klachtenscore en het verloop van de pollenconcentratie van de belangrijkste hooikoortsplanten.

(bron: Allergieradar.nl)
Gemiddelde maximale klachtenscore van de deelnemers aan Allergieradar.nl in 2012. De balken geven de genormaliseerde pollenconcentratie (vierkantswortel van werkelijke aantal) van de verschillende hooikoortsplanten weer die door het LUMC zijn geteld.

Zomermaanden
Bloeiend gras (foto: Arnold van Vliet)De hooikoortsklachten die tijdens het graspollenseizoen in 2012 geregistreerd werden bij Allergieradar.nl waren vergelijkbaar met de voorgaande twee jaren. Ook het aantal graspollen dat werd geteld was niet uitzonderlijk in vergelijking met de voorgaande tien jaren.
In de laatste zomermaand, augustus, zagen we de klachten onverwachts wat toenemen. De klachtenintensiteit was zo’n 25 procent hoger dan in voorgaande jaren. Mogelijk werd dit veroorzaakt door het bijvoetpollen dat in die periode in de lucht voorkwam. Het aantal bijvoetpollen lag ruim 30 procent hoger dan voorgaande jaren.

Allergieradar App
Tot nu toe konden deelnemers de intensiteit van hun hooikoortsklachten doorgeven via www.allergieradar.nl, maar vanaf vandaag is het mogelijk om de eigen klachtenscore ook via een gratis App voor Android telefoons door te geven (klik hier om App te downloaden). Binnenkort zal ook een versie voor iPhones verschijnen. Naast de mogelijkheid om klachtenscores door te geven geeft de App:

  • De actuele gemiddelde klachtenscore voor Nederland en voor vijf regio’s.
  • Dagelijks een nieuwe verwachting van de start en duur van de bloei van de belangrijkste hooikoortsplanten op basis van de Pollenplanner zodat patiënten al weken voor de start het hooikoortsseizoen zien aankomen en maatregelen kunnen nemen.
  • Nieuwsberichten geschreven door het LUMC en Wageningen University met een duiding van de klachtenscores en met informatie over nieuwe onderzoeksresultaten.
  • Gedurende het graspollenseizoen een dagelijkse hooikoortsverwachting van het LUMC.
  • Allerlei achtergrondinformatie over hooikoorts, pollen (o.a. pollenkalenders) en de planten die allergene pollen produceren.
  • Het actuele lokale weer.

Screenshots van Allergieradar App

Hooikoortsseizoen 2013 staat voor de deur
Bloeiende hazelaar op 22 december 2008 (foto: Arnold van Vliet)November is met een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden Celsius vrij zacht geweest. Na wat winterweer in de afgelopen twee weken lag de maximumtemperatuur de afgelopen dagen toch weer flink boven nul. Vandaag werden de eerste uitheemse elzen in Wageningen in bloei gezien. Met verwachte maximumtemperaturen boven de 10°C in de komende dagen is het te verwachten dat eind december, begin januari de vroegste hazelaarstruiken al in bloei komen en allergene pollen afgeven aan de lucht. Voor hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor hazelaar en els is de hooikoortsvrije periode daarmee voorbij.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum, Arnold van Vliet, De Natuurkalender Wageningen University, Eefje op den Buysch en Roel Knapen, triptic
Foto's: Arnold van Vliet