veenhooibeestje klein

Slecht jaar veenhooibeestje in het Fochteloërveen

30-JUL-2011 - Vrijwilligster Judith Bouma telde dit voorjaar een opvallend laag aantal veenhooibeestjes in het Fochteloërveen. De prachtige vlinder doet het in tegenstelling tot voorgaande jaren dit jaar ronduit slecht in het veen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vrijwilligster Judith Bouma telde dit voorjaar een opvallend laag aantal veenhooibeestjes in het Fochteloërveen. De prachtige vlinder doet het in tegenstelling tot voorgaande jaren dit jaar ronduit slecht in het veen.

Veenhooibeestje (foto: Judith Bouma)Alhoewel het in 2008 ook erg droog was, spande 2011 de kroon. Het was niet alleen droog qua neerslag, maar ook de temperaturen waren in het voorjaar uitzonderlijk hoog. Judith: 'Waarschijnlijk is dit van nadelige invloed geweest op de rupsen. Rupsen van nachtvlinders die ik soms met tientallen zie, zag ik nu niet of nauwelijks. Ook de nectarplant van het veenhooibeestje, de dopheide, was moeilijk te vinden dit seizoen, vermoedelijk een gevolg van de droogte'.

Vliegen
'Toen de veenhooibeestjes begonnen met vliegen, was het even redelijk weer. De laatste weken van de vliegperiode was het erg nat en bewolkt, geen ideaal weer. Soms kwam hagel als kleine golfballen uit de hemel vallen, midden in de vliegperiode!' Al met al een lastig jaar voor het veenhooibeestje.

Bron: Natuurmonumenten
Zie ook: De Vlinderstichting
Foto: Judith Bouma