Bubo bubo, Oehoe. Foto: Saxifraga-Martin Mollet. http://www.freenatureimages.eu

Oehoe bevrijd uit fabriek

9-AUG-2011 - Onlangs kreeg Natuurmonumenten een telefoontje van medewerkers van de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) dat een oehoe in één van de fabrieksgebouwen was binnengevlogen en dat de vogel er niet meer uit kon.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Onlangs kreeg Natuurmonumenten een telefoontje van medewerkers van de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) dat een oehoe in één van de fabrieksgebouwen was binnengevlogen en dat de vogel er niet meer uit kon. 

Bekend Oehoevrouwtje
Oehoe (foto: Saxifraga-Martin Mollet)Oehoeonderzoeker René Janssen kon met Daan de Keukeleire snel ter plaatse gaan kijken. De vogel vloog hoog in het gebouw heen en weer in een ruimte waar alles onder het cementstof zat en was gestresst. Met een staand net op hoge stokken kon de vogel snel worden gevangen. Het bleek om het volwassen vrouwtje van het broedpaar in de ENCI-groeve te gaan, dat eerder dit jaar werd gevangen en geringd in het kader van het zenderonderzoek.

Nest
De vogel zat onder het stof maar leek ongedeerd. Omdat de vogel nog drie ouderafhankelijke jongen te voeden heeft werd ze meteen in de groeve losgelaten.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Martin Mollet