presentatoren vogelverhalen

Leer meer over vogels met de podcast Vogelverhalen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
11-FEB-2022 - Achter elke vogelsoort schuilt een verhaal. Waarom moet je in bomen klimmen om wespendieven te onderzoeken? En waarom laten kolganzen ons land steeds meer links liggen? Vogelexperts en bevlogen vogelaars delen hun kennis hierover in de podcast Vogelverhalen van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met in de nieuwste aflevering aandacht voor de merel.

Oehoe

De podcast Vogelverhalen beleeft inmiddels zijn tweede seizoen. De laatste aflevering staat in het teken van het Jaar van de Merel. Merelliefhebber Hay Wijnhoven vertelt waarom het zo ontzettend leuk is om naar merels in je tuin te kijken. Deze talrijke broedvogel heeft het echter moeilijk in de stad. Ook in de bossen in het zuiden van ons land gaan de aantallen achteruit. Daar komt bij dat de populatie net een uitbraak van het usutuvirus achter de rug heeft. Wat kunnen we doen om de merel er bovenop te helpen?

De volgende aflevering verschijnt in maart en gaat over de Oehoe. Deze grote uil kwam voor 1980 niet in ons land voor, maar heeft zich inmiddels met meer dan vijftig broedparen bij ons gevestigd. De aantallen lopen nog elk jaar flink op. Wat maakt ons land aantrekkelijk voor de Oehoe? En hoeveel meer Oehoes kunnen we nog verwachten?

Vanuit de archieven van Sovon

Presentatoren Marwa Kavelaars en Marcel WortelHet archief van Sovon beslaat een immense hoeveelheid vogelkennis die in de loop der jaren is opgebouwd. Sovon-medewerkers Marcel Wortel en Marwa Kavelaars duiken in deze archieven. Ze spreken met vogelonderzoekers die alles weten over een bepaalde soort. En ze gaan op pad met vogelliefhebbers in het veld om te horen waarom juist die ene soort zo fascinerend is.

Luister naar Vogelverhalen

Je kunt Vogelverhalen vinden in de bekende podcastkanalen, zoals Spotify en Google Podcasts. Maar je kunt natuurlijk ook naar de website van Sovon gaan. Op Sovon.nl/vogelverhalen vind je alle afleveringen. De podcast Vogelverhalen komt tot stand met een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tekst: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Harvey van Diek