Bloei Berk

Veel minder pollen dan normaal in de lucht

De Natuurkalender
21-MRT-2008 - Het slechte weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat de concentraties aan boompollen in de lucht laag tot zeer laag zijn. Het elzenpollenseizoen is voorbij maar de berkenpollen komen eraan.

Bericht uitgegeven op vrijdag 21 maart 2008 door De Natuurkalender


Het slechte weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat de concentraties aan boompollen in de lucht laag tot zeer laag zijn. Het elzenpollenseizoen is zo goed als voorbij maar de berkenpollen komen eraan.


Bloeiende berk, Foto: Arnold van VlietHet lijkt deze dagen meer herfst en winter dan lente deze dagen. Toch staan diverse bomen en struiken al te bloeien. In de afgelopen week zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis te Helmond tezamen van 9 boom- en struiksoorten pollen aangetroffen in de pollenvallen. De pollen die vrij komen spoelen met deze weersomstandigheden snel uit de lucht. Het aantal getelde pollen ligt dan ook veel lager dan je normaal rond deze tijd hebt.


Uit het verloop van de pollentellingen (zie Figuur 1) blijkt dat het pollenseizoen van de hazelaar en de els op het einde loopt. Deze twee soorten kunnen hooikoortsklachten veroorzaken. De pollen van Cypressen, iepen, populieren, essen, wilgen en dennen leiden niet tot problemen. In Helmond zijn door het Elkerliek ziekenhuis de eerste twee berkenpollen geteld. Berken zijn te herkennen aan hun karakteristiek witte stam. Als de temperaturen vanaf midden volgende week gaan stijgen zullen op meer plaatsen de eerste berken in bloei gaan komen. Dit betekent voor veel mensen het begin van het hooikoortsseizoen. In Figuur 2 staat het verloop van het wekelijks aantal getelde pollen in de jaren 90 in Helmond weergegeven. 


Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Figuur 1: Verloop van het aantal getelde elzenpollen in het Leids Universitair Medisch Centrum (Bron grafiek: www.natuurkalender.nl). De rode lijn geeft het werkelijk aantal getelde pollen per dag weer. De grijze kolommen op de achtergrond geven het wekelijks gemiddelde aantal getelde pollen per dag over de periode 1990 tot 1999 weer. Figuur 2: Verloop van het berkenpollenseizoen in de jaren 90 in het Elkerliek ziekenhuis.