pasgeboren reekalfje

Oog in oog met een reekalfje

Zoogdiervereniging
2-MEI-2008 - Wie oog in oog wil staan met een reekalfje moet nu de natuur in trekken. Wel de hond aan de lijn houden, anders kan deze bijzondere ontmoeting een dodelijke afloop hebben.

Bericht uitgegeven op vrijdag 2 mei 2008 door de Zoogdiervereniging VZZ

Wie oog in oog wil staan met een reekalfje moet nu de natuur in trekken. Wel de hond aan de lijn houden, anders kan deze bijzondere ontmoeting een dodelijke afloop hebben.

 

 

 

Waar gebeurd. Een collega van de Zoogdiervereniging VZZ kwam met een bijzonder verhaal. ’s Morgens vroeg kwam hij in het bos een reekalfje tegen. Het dier liep onverschrokken op hem af. Pas op het laatste moment bedacht het zich en liep weg tussen de bomen.

 

Het is een veelvoorkomend fenomeen in deze tijd van het jaar. Eenzame jonge dieren in het bos en veld. Ze lijken door hun moeder aan hun lot overgelaten. Maar dat is niet zo. Moeder is elders aan het eten en komt later op de dag terug om haar jong te verzorgen. U hoeft zich als wandelaar geen zorgen te maken.

 

Waar u wel goed op moet letten, is dat u uw hond in deze tijd van het jaar niet los laat lopen. De jonge dieren zijn gemakkelijke prooien voor honden. Hoe dat komt? De reekalfjes zijn voor ons vaak niet goed te zien door hun goede schutkleur. Ze gaan geheel in hun omgeving op. Ze vertrouwen hier zo op, dat ze ook niet vluchten als je al heel dicht genaderd bent. Door heel stil te blijven liggen, hopen ze dat je ze ongemerkt voorbij loopt.

 

Maar als niet een wandelaar maar zijn hond een jong reetje in de smiezen krijgt, kan deze strategie dodelijk zijn. Zo’n gemakkelijke prooi laat de gemiddelde huishond niet liggen. Dus als u nu gaat wandelen, houdt uw hond dan alstublieft aan de lijn.

 

Tekst: Dennis Wansink, Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Rollin Verlinde / Vilda