spouwmuur

Vleermuis in huis

Zoogdiervereniging
4-MEI-2008 - De vleermuizen ontwaken van hun winterslaap en gaan op zoek naar een nieuw thuis. Wat te doen als ze bij u in huis komen?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging  VZZ op 4 mei 2008

 

De vleermuizen ontwaken uit hun winterslaap en gaan op zoek naar een nieuw thuis. Wat te doen als ze bij u in huis komen?

 

De winterslaap van de vleermuizen is afgelopen. De dieren zijn nu actief en op zoek naar een plek om de zomer door te brengen. In de maanden mei tot half juli zitten vrouwtjes vleermuizen met hun jongen in kraamkolonies. Van de dwergvleermuis kunnen dat kolonies zijn van vele tientallen dieren. Eind april begin mei zijn de weken dat vleermuizen zoeken naar geschikte ruimten. Sommige soorten hebben een kraamkolonie in gebouwen terwijl anderen een holle boom verkiezen.

 

 

Soms vergissen de vleermuizen zich en komen ze in de huis- of slaapkamer terecht. Meestal zijn de dieren eenvoudig te verleiden de kamer te verlaten: gewoon een raam of een deur open zetten en de vleermuis vertrekt. Als dat niet lukt kunt u een deskundige inschakelen (www.vleermuis.net) om u te helpen.

 

Dwergvleermuis, laatvlieger en meervleermuis zijn de soorten die vooral in woningen worden aangetroffen. De dwergvleermuis is van deze drie de meest algemene soort. Vleermuiskolonies kunnen in de spouw, onder het dak of op andere verscholen plekken zitten. Meestal is het een plek die lekker warm wordt. Heeft u een kolonie in huis? Meldt dit via www.telmee.nl.

 

Vleermuizen zijn onschadelijke en nuttige dieren. Alle vleermuizen in Nederland zijn zeer streng beschermd. U mag dus nooit zo maar een invliegopening dichtstoppen. Als u het verkeerd doet, zijn er nog vleermuizen in huis. Wanneer deze doodgaan en te rotten is veel meer overlast in plaats van minder. Als u een kolonie in huis hebt en er overlast van ondervindt, kunt u het beste een deskundige inschakelen. Dit kan via: www.vleermuis.net.

 

Tekst: Peter van der Linden

Foto: Rollin Verlinde / Vilda