
Een vleermuis (in huis) gevonden? Dit zijn de tips
ZoogdierverenigingEen deel van de in Nederland voorkomende vleermuissoorten woont graag in gebouwen. Sommige gebruiken de spouwmuur als verblijfplaats, andere zitten liever onder dakpannen of andere plekken in de buitenste schil. De meeste eigenaren van die gebouwen merken daar helemaal niets van. Het betekent wel dat vleermuizen dicht bij ons wonen en we soms een vleermuis (in nood) tegen kunnen komen. Er zijn verschillende situaties waarbij verschillende stappen nodig zijn.
Er wonen (denk ik) vleermuizen in mijn huis
Als je het vermoeden hebt dat er vleermuizen in je huis wonen, is dat eigenlijk een bijzonder gegeven. Vleermuizen kunnen zelf geen nestje maken zoals vogels of een holletje zoals een muis. Dat betekent dat ze dus ook geen schade veroorzaken. Heel soms vormen de uitwerpselen een beetje overlast. Om van de veel voorkomende zorgen wat weg te nemen hebben we wat opgesomd in onderstaand kader.
Vleermuizen veroorzaken zelden schade:
|
Blijven de zorgen bestaan, neem dan contact op met een vleermuisdeskundige in de buurt. Hij of zij kan je vragen beantwoorden. In geval van overlast kan hij/zij kijken hoe de overlast kan worden gestopt, zonder de vleermuizen te schaden. Ga nooit zelf aan de slag om in- of uitvliegopeningen van vleermuizen dicht te maken. Behalve dat vleermuizen en hun verblijfplaatsen wettelijke beschermd zijn, is de kans groot dat door het dichtmaken de overlast groter wordt, of andere overlast ontstaat.
Er vliegt een vleermuis in de (slaap)kamer
In de tweede helft van de zomer vliegen de jonge vleermuizen mee met hun moeder en tantes om eten te zoeken. Ook laten de volwassen vleermuizen de bekende verblijfplekken aan de nieuwe generatie zien. Bij die zoektocht of terug naar huis komt het heel soms voor dat een vleermuis een verkeerde afslag neemt, en per ongeluk in een woon- of werkruimte terechtkomt. Je treft dan bijvoorbeeld thuis, of op het werk, een rondvliegende vleermuis aan. Of een vleermuis die stilletjes aan de muur of in de gordijnen hangt. Blijf vooral rustig. Het is heel begrijpelijk dat zo’n rondvliegende vleermuis erg spannend is, maar er is geen reden tot paniek. Je kunt de verschillende stappen nemen om de vleermuis weer buiten te krijgen. Lees ze allemaal op onze website.
Er ligt een vleermuis op de grond
In Nederland zijn meer dan 3 miljoen huiskatten. Naast de voor de hand liggende vogel valt ook de vleermuis ten prooi aan katten. Ook kan een vleermuis verzwakt zijn geraakt omdat een verblijfplaats is afgesloten. Tijdens warme periodes vormen uitdroging of oververhitting ook een probleem voor vleermuizen. Zomaar wat oorzaken die te bedenken zijn waarom je een vleermuis op de grond vindt of bij daglicht buiten zien hangen. Een vleermuis die op die manier gevonden wordt heeft hulp nodig. Raak de vleermuis nooit aan. Hieronder lees je wat je het beste kan doen.
Vleermuis gevonden, wat wel of niet te doen
Niet doen:
Raak de vleermuis niet aan. Hoewel hondsdolheid bij vleermuizen in Nederland heel erg zeldzaam is, moet je toch altijd voorzichtig zijn. Op de website van de Zoogdiervereniging is een pagina gewijd aan dit onderwerp. Het is ook belangrijk het dier niet aan zijn of haar lot over te laten. Er kan een kat of kind mee aan de haal gaan en de vleermuis heeft hulp nodig.
Wel doen:
Volg de instructies op de website van de Zoogdiervereniging. Kort samengevat: stel het dier veilig door een doosje of potje over de vleermuis te zetten, er een stevig stukje karton onder te schuiven, en het geheel om te draaien. Lukt het niet, kijk dan of je wel een doosje over de vleermuis heen kunt zetten. Dan is het dier buiten bereik van katten en vogels.
Hoe doe je een vleermuis in een bakje? (Bron: Erik Korsten)
Contact deskundige
- Het kan handig zijn om contact te zoeken met een vrijwilliger of deskundige in de buurt.
- Voor contact met een dierenambulance zijn de websites van de Dierenambulance en de Dierenbescherming te raadplegen.
Tekst: Erik Broer, Zoogdiervereniging
Beeld: Erik Broer (leadfoto: tweekleurige vleermuis); Erik Korsten